Прощання з першим космонавтом незалежної України Леонідом Каденюком…

У Києві 2 лютого 2018 року попрощалися з першим космонавтом в історії незалежної України Леонідом Костянтиновичем Каденюком, генералом-майором авіації, Героєм України.

Л.К. Каденюк помер 31 січня у столичному парку під час ранкової пробіжки.


Біографія Леоніда Костянтиновича Каденюка
Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. Стати космонавтом він хотів з самого дитинства.
Після закінчення школи продовжив навчання в Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків. Отримавши диплом, деякий час працював в училищі льотчиком-інструктором.
У серпні 1976 року відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи Буран.
У 1977 році закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. Отримав диплом і кваліфікацію “льотчик-випробувач”.
У 1977-1979 роках пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача.
У 1989 році Каденюк закінчив навчання на літакобудівному факультеті Московського авіаційного інституту.
1988-1990 – проходив інженерну та льотну підготовку за програмою “Буран” в якості командира.
Брав участь у відпрацюванні глісади зниження за захід на посадку космічного корабля “Буран” на літаках МіГ-31 та МіГ-25.
Під час підготовки до польотів вивчив космічні кораблі Союз, Союз-ТМ, Буран, орбітальної станції Салют, частково орбітальний комплекс Мир і американський космічний корабель багаторазового використання Space Shuttle.
Брав участь в розробці і випробуванні авіаційно-космічних систем, в їх ескізному та макетному проектуванні, а також в льотних випробуваннях систем. Літав більш ніж на 50 типах і модифікаціях літаків різного призначення, в основному – винищувачах, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.
У 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України.
19 листопада 1997 Каденюк відправився в космос на американському кораблі “Колумбія” і провів у космосі 15 діб 16 годин 35 хвилин і 1 секунду.
Каденюк автор п’яти наукових робіт. Був народним депутатом України 4 скликання, Президентом Аерокосмічного товариства України, радником Прем’єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України, членом правління УМАКО “Сузір’я”.

Відспівування Леоніда Каденюка відбулося у Володимирському соборі Києва.

Церемонія прощання з Леонідом Каденюком – у клубі Кабінету міністрів.

 

Не припинявся потік пересічних громадян, які прийшли провести в останню путь легендарного космонавта.
Участь у прощанні з Леонідом Каденюком не взяв діючий Президент України, ні діючий Прем’єр-міністр України, ні діючий Голова Верховної Ради України.
Військові, земляки Леоніда Каденюка, друзі, науковці, колеги , знайомі, три попередні Президенти України Л.М. Кравчук, Л.Д. Кучма, В.А. Ющенко, представники влади віддали останню шану Леоніду Каденюку.

Похорон космонавта Леоніда Каденюка відбувся на території Байкового цвинтаря.

 

 

Майже всі телеканали робили репортаж прощання з Леонідом Каденюком. Шкода, що такої кількості зацікавлених осіб не спостерігалося, наприклад, під час урочистостей до 20-ліття його польоту у космос чи у поздоровленні 28 січня Леоніда Костянтиновича з днем народження… На жаль, ні космічна програма, ні космічна галузь, якій Леонід Каденюк присвятив усе життя, ні люди, які цим займаються, недооцінені в Україні…

Вже перед від’їздом у Чернівці ми з Віталієм Яценком, завідувачем Чернівецьким музеєм авіації та космонавтики, побували у кабінеті Леоніда Костянтиновича в Українському молодіжному аерокосмічному об’єднанню (УМАКО) “Сузір’я”, в конферанс-залі, де працював космонавт.

Звичайні кімнати, звичайні меблі, ділова обстановка. На стінці побачили дві роботи чернівецьких митців: офорт Марини Рибачук і керамічну роботу Юрія Шканде.
Фотографії, якими дорожив Леонід Каденюк, портрети, сувеніри, різні моделі, дипломи…
Зразу пригадалися незабутні зустрічі на різних заходах “Сузір’я”, цікаве спілкування, дискусії, обговорення, лекції…

Теперь в Україні немає людини, яка бачила Землю з космосу. Масштаб цієї втрати і особистості нам ще належить усвідомити.
Спасибі Вам, Леоніде Костянтиновичу, за все!
Світла пам’ять!..

Більше фото з заходів за посиланням – Прощання з першим космонавтом незалежної України Леонідом Каденюком…

©Тетяна Спориніна, Чернівці-Київ,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *