Прем’єра вистави «Пригоди бравого вояка Швейка, або Про маленьку людину під час великих потрясінь» у Чернівцях

7 жовтня 2023-го відбулася прем’єра вистави «Пригоди бравого вояка Швейка, або Про маленьку людину під час великих потрясінь» режисера Івана Даніліна у Чернівецькому академічному обласному театру ляльок. Вистава за твором Ярослава Гашека.

«Я дуже люблю цього бравого вояка Швейка і, змальовуючи його пригоди під час світової війни, переконаний, що всі ви сповнитесь симпатією до мого скромного, невідомого героя. Він не підпалював храму богині в Ефесі, як це зробив отой дурень Герострат, щоб потрапити до газет та шкільних хрестоматій.
А цього вже досить».
Ярослав Гашек

Актори вистави: Тарас Козловський, Яна Тараненко, Антоніна Берна, Світлана Ковальова, Юлія Квятковська. Також буде і другий образ Швейка у ролі Олексія Григорчука. Версію роману для театральної постановки створила Світлана Новицька. Художник-постановник – Наталія Балабан, художник зі світла – Володимир Калінін, художник костюмів – Еріка Гулей, композитор – Оксана Рошка.

Велика доба потребує великих людей. На світі є невідомі скромні герої, не увінчані славою Наполеона. Марно ви шукали б їхні імена в історії. Та коли проаналізувати, – їхня слава, можливо, затьмарила б навіть славу Александра Македонського. У наші дні на вулицях Праги можна зустріти чоловіка в приношеному вбранні, який, власне, і сам не уявляє свого значення в історії нової, великої доби. Він скромно йде своєю дорогою, нікого не турбує, і до нього не чіпляються журналісти з проханням про інтерв’ю. Коли б ви запитали, як його звуть, він би відповів дуже просто і скромно: «Я Швейк…»… Я дуже люблю цього бравого вояка Швейка і, змальовуючи його пригоди під час світової війни, переконаний, що всі ви сповнитесь симпатією до мого скромного, невідомого героя. Він не підпалював храму богині в Ефесі, як це зробив отой дурень Герострат, щоб потрапити до газет та шкільних хрестоматій.

А цього вже досить.

АВТОР /Ярослав Гашек/

«У той час як тут короля били тузом, далеко на фронті королі били один одного своїми підданими»

Ми з окружним начальником завжди, бувало, говорили: «Патріотизм, почуття обов’язку, самовдосконалення — це найкраща зброя на війні». Нагадую вам про це саме сьогодні, коли наші війська вже ось-ось перейдуть кордони...

Дякую за виставу! Наслідком Першої світової війни була трансформація кількох імперій. “В ході австро-німецького наступу в червні 1915 року до Галичини вступає солдатом 91-го Будейовицького піхотного полку (насправді Богемського; серед чотирьох полкових батальйонів лише один дислокувався в Будвайсі, нині Ческе Будейовіце) колишній журналіст-фрілансер, анархіст і богеміст Ярослав Гашек. Сюди ж проліг і маршрут його літературного героя“, – Іван Банах “Доба Франца-Йозефа: галицький рахунок. V.” Будь-яка війна це не лише величезна трагедія і важке випробування, а й час великих змін, яким можна скористатися або згаяти…

Вітаємо також Івана Даніліна, який нагороджений Муніципальною відзнакою ім. Антона Кохановського» за значний внесок у розвиток міста Чернівці!

Браво! Дякуємо! Миру нам і  перемоги!

Більше фото з вистави за посиланням – «ПРИГОДИ БРАВОГО ВОЯКА ШВЕЙКА, АБО ПРО МАЛЕНЬКУ ЛЮДИНУ ПІД ЧАС ВЕЛИКИХ ПОТРЯСІНЬ» РЕЖИСЕРА ІВАНА ДАНІЛІНА.

©Тетяна Спориніна, фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *