Тарифи ростуть? Економимо самотужки!

Через подорожчання комунальних послуг доводиться затягувати пояси й економити буквально на всьому. Але багато витрат ми навіть не помічаємо… Наприклад, 15% усієї електроенергії, яку споживаємо у побуті – становить освітлення. А 50% від усієї спожитої енергії, до речі, можна зекономити! Як?

● Перш за все придбайте енергозбережні лампи. Одна така лампа економить близько 100 кг вугілля на рік.

● Найефективніше у приміщенні – місцеве, точкове освітлення. Світлі абажури, білі стіни, чисті вікна та незакладені підвіконники додатково освітлюють кімнату.

● Якщо працюєте за комп’ютером і не використовуєте звукові колонки – вимкніть їх.

● Якщо залишаєте комп’ютер увімкнутим і не користуєтесь ним – виключайте ще й монітор.

●LCD-монітори споживають на половину менше енергії, ніж електронно променеві.

●За 1 годину комп’ютер споживає від 350 ватт – це 3-4 100-ватних лампи. Встановіть для себе правило – якщо не користуєтесь комп’ютером більше ніж 20 хв., переводьте його у «сплячий режим». Така економія рівнозначна виключанню освітлення у двох кімнатах.

● У сучасних телевізорів та музичних центрів є режими очікування, коли горить маленька лампочка. Вимикайте ці прилади повністю. Під час покупки звертайте увагу на витрати енергії у приладів в режимі очікування.

●Замість перегляду телевізора можна слухати радіо – воно «з’їдає» менше енергії. Вільний час біля екрану можна замінити читанням, спортом, прогулянками парком, роботою в городі, активними чи інтелектуальними іграми.

● Вирушаючи у відпустку, не забудьте витягнути з розеток усі електроприлади.

● Не встановлюйте холодильник поруч з обігрівачами, батареями чи плитою. Не кладіть у нього теплу їжу. Холодильник при цьому починає посилено працювати, тож енергії витрачається більше.

● Наліт на стінках холодильника та морозильної камери збільшує затрати електроенергії на 15-20%.

Поширена думка, що енергозберігаюча техніка дуже дорога. Насправді, економія в експлуатації такої техніки досить вигідна.

Найзатратнішими домашніми приладами є електроплитка, духовка, пральна машина, холодильник, морозильна камера, мікрохвильова піч, водонагрівач та електрочайник.

Як заощадити під час прання:

1. Купіть пральну машину класу А.

2. Завантажуйте одягом завжди повну машину. Дешевше купити зайву пару шкарпеток чи сорочку, ніж прати у напівпорожній машині.

3. Якщо перете дуже брудну білизну – тільки тоді встановлюйте найвищу температуру води. Не дуже брудна білизна випирається і при 40 градусах.

4. Використовуйте економні програми: 60 градусів замість 90, і не обов’язково вмикати попереднє прання.

Як заощадити під час прасування:

1. Заздалегідь виключайте праску та допрасовуйте залишки білизни, поки він не остиг.

2. Використовуйте тепловідбивальну гладильну дошку.

Як заощадити при роботі електроплити:

● Не вмикайте плиту без необхідності. Треба мати альтернативу: хочете чаю – зігрійте воду в електрочайнику, якщо хтось із родини п’є каву – включіть ще й кавоварку.

● Плита повинна бути справна. Потріскані та роздуті брудні нагрівальні елементи значно гірше виконують свою функцію.

● Користуйтесь відповідним посудом. Для економії енергії кожного разу обирайте розмір каструльки, що відповідає ситуації. Весь посуд повинен бути з накривками – без накривки необхідно у три рази більше енергії.

● Дно посуду для електроплит повинно бути рівним та щільно лягати на нагрівальний елемент. Якщо при помішуванні каструля совається у різні боки – вона не підходить.

● Щоби закип’ятити 1 літр води в електрочайнику, потрібно вдвічі менше енергії, ніж на електроплиті. Тож, вигідніше перед приготуванням їжі закип’ятити воду у чайнику, а потім перелити у каструлю на плиті.

Немає змісту кип’ятити 1,5 літра води, якщо хочете випити лише чашку чаю.

Утепліть оселю

Утепліть додатково оселю – менше користуватиметесь обігрівачами. Обсяг загубленого тепла через стіни, стелю та підлогу можуть складати від 20 до 80%. Заклеєні вікна зберігають до 40% тепла.

Замініть лічильник

Все більшої популярності набувають двотарифні лічильники. За їхньої допомоги можна економити електроенергію, використовуючи нічний та денний тарифи.

Підготувала Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *