Від 2023-го українців змусять відраховувати частину доходу у недержавні пенсійні фонди

Новий законопроект «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення»  регламентує запровадження в Україні пенсійної системи 2-го рівня, що передбачає, окрім нинішніх відрахувань до ПФ, обов’язкові платежі до недержавних пенсійні фонди (НПФ). Йдеться про те, що від 2023 року працюючі українці віком до 40 років відраховуватимуть 2% доходів до недержавних пенсійних фондів. У перспективі відрахування повинні сягнути 10% – за умови зростання середньої заробітної плати. При цьому обирати конкретний НПФ та переходити з одного в інший власники пенсійних рахунків будуть на власний розсуд. Керуватимуть пенсійними коштами  професійні компанії з управління активами, які проходитимуть відбір (авторизацію). При цьому їх власний капітал має становити не менше 25 млн грн.

Держава не зможе скористатися заощадженнями НПФ для забезпечення власних потреб, у тому числі для дофінансування 1-го рівня пенсійної системи, як це було в Росії або Чілі.

Об’єктами інвестицій стануть ОВДП, акції, облігації українських та іноземних емітентів, метали – нерухомість розглядатися не буде. Однак за 10 років до настання пенсії заощадження конкретної людини переводитимуться у категорію консервативних портфелів, що міститимуть найбільш ліквідні, хоча й менш прибуткові активи.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *