СБУ викрила на Буковині ділків, які підробляли довідки та свідоцтва про вакцинацію

 

Служба безпеки України викрила на Буковині злочинну групу, яка налагодила протиправний механізм виготовлення і збуту підробних документів, необхідних для безперешкодного перетину кордону в умовах COVID-19.

Організували її троє чернівчан навесні цього року. Для потреб свого «бізнесу» орендували офіс, а «клієнтів» шукали через перевізників.

Ділки підробляли довідки щодо відсутності коронавірусної інфекції SARS-CoV-2; свідоцтва про вакцинацію міжнародного зразка і навіть договори з іноземними роботодавцями. Адже за умов жорсткого локдауну деякі країни «закрилися» для туристів, але залишалися доступними для іноземців, які там працюють.

Для не громадян України зловмисники також мали набір «послуг»: виготовляли результати ПЛР-тестів, начебто зроблених за кордоном, страхові поліси. Усе робилося у стислі терміни і без відвідин медичних закладів.

За даними слідства, вартість «послуг» складала від 200 грн за підроблену довідку про результати ПЛР-тесту до 3 тис грн за повний пакет документів, необхідних для виїзду українського громадянина за кордон. «Пакет» для іноземця зловмисники оцінили у тисячу гривень.

Така протиправна діяльність приносила до півмільйона гривень чистого доходу в місяць.

У ході обшуків, проведених  в офісному приміщенні та за адресами реєстрації, постійного місця мешкання і тимчасового перебування учасників схеми, правоохоронці вилучили: спеціальне обладнання для виготовлення й підробки документів та комп’ютери з доказами протиправної діяльності; підроблені штампи та печатки українських і іноземних компаній та комунальних закладів охорони здоров’я Чернівецької та інших областей; готові бланки та обладнання для нанесення голограм.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України,  тривають слідчі дії. Наразі вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру.

Викриття протиправної діяльності відбувалося спільно зі слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури.

Пресслужба СБУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *