Сало в шоколаді? Свинина стала для українців делікатесом

 

Cередньостатистичний українець споживає за рік 19-20 кг свинини. Для порівняння, у розвинених країнах ЄС (Австрія, Чехія, Франція, Данія) цей показник становить 40 кг. Про це в інтерв’ю ГолосUA розповів Артур Лоза, голова Асоціації свинарів України (АСУ).

Причиною невисокого споживання експерт називає низьку купівельну спроможність українців: «Не всі можуть купити. Свинина в Україні зараз перебуває в категорії делікатесного продукту», – додає Лоза.

Він розповідає: якщо раніше в Україні налічувалося 21 млн голів свиней, то нині – трохи більше за 6 млн, тобто в 3,5 разу менше. Останніми роками нанівець зійшло  племінне свинарство, тварин для розведення доводиться завозити з-за кордону.

Та й не тільки для розведення. Україна активно нарощує імпорт охолодженої та мороженої свинини для споживання. До прикладу, за січень-травень 2018-го імпортовано 5,2 тис. тонн м’яса проти 1,9 тис т за аналогічний період минулого року.  Закупівлі здійснюються навіть у Бельгії та Нідерландах, причому європейська свинина обходиться українцям дешевше, ніж своя.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *