НОВІ МІФИ ПРО СУБСИДІЇ: перебування за кордоном понад 60 днів, дарування чи успадкування майна, сплата ЄСВ

 

Від 1 травня 2018 року в Україні діє нова Програма житлових субсидій, більш адресна й соціально справедлива. Зміни спрямовані на те, щоб усі ті, хто справді потребує субсидії,  її отримали. І знову в суспільстві «гуляє» чимало міфів навколо  субсидій. Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ розвінчує найбільш поширені з них.

 *Субсидію тепер не дають безробітним? Насправді безробітні й надалі можуть отримати від держави допомогу у сплаті компослуг. Безробітним особам працездатного віку, які не стоять на обліку в центрі зайнятості, пропонується чесно декларувати доходи, отримані за кордоном чи в тіньовому секторі економіки, та сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду – або їм рахуватимуть місячний дохід у три прожиткові мінімуми  (1762х3=5286 грн) і для отримання субсидії треба буде сплатити єдиний соціальний внесок за три місяці в розмірі, не меншому за мінімальний (819х3=2457 грн).

 *У субсидії відмовляють особам, що перебували за кордоном понад 60 днів? «Усна» відмова працівника управління соцзахисту населення є незаконною. За законом «Про звернення громадян», орган соцзахисту зобов’язаний оформити заяву і декларацію і лише після їхнього розгляду офіційно (письмово) повідомити заявника,  належна чи не належна йому субсидія. Сам факт перебування за кордоном не є підставою відмовляти у субсидії якщо людина: *отримує в Україні пенсію чи інші офіційні доходи, такі як стипендія, допомога при народженні дитини; *перебуває на лікуванні, навчанні чи у відрядженні; *декларує в Україні доходи і сплачує ЄСВ.

 * Державна фіскальна служба не надає реквізитів для сплати ЄСВ? Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. При цьому фахівці ДФС зобов’язані за зверненням громадян надати їм реквізити для сплати єдиного соціального внеску.

*Доходи офіційно розлученого подружжя плюсуються? Якщо подружжя розлучене і не має неповнолітніх дітей, то ні чоловік, ні дружина не повинні відображати в декларації своїх «колишніх», які проживають окремо. Однак, якщо у розлученого подружжя є неповнолітні діти, в декларації слід відобразити маму чи тата дитини (залежно від того, з ким проживає дитина) і звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидій, щоби  доходи того з батьків, що не зареєстрований і не проживає разом з дитиною, не включали до сукупного доходу домогосподарства. Разом із заявою слід надати також документ (довідка з ЖЕКу, сільської/селищної ради), що дитина проживає із заявником.

*Не треба сплачувати обов’язковий платіж, якщо вода чи газ не використовувалися? Насправді громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, від 1 травня 2018 року зобов’язані щомісячно сплачувати обов’язкову частку платежу, навіть якщо на особовому рахунку є заощаджена субсидія.  Водночас субсидіанти мають право використовувати заощаджену суму субсидії в наступні місяці на оплату послуг, спожитих понад соціальні нормативи.

*Кажуть, якщо подарувати квартиру доньці, субсидії можна позбутися? Якщо громадянин подарував або передав те чи інше майно у спадок, він не позбавляється субсидії. Натомість допомогу може не отримувати той, хто отримав у дарунок чи успадкував майно вартістю понад 50 тис. грн. Наявність у власності двох житлових приміщень не впливає на право отримання субсидії. Береться до уваги офіційний дохід, який приносить це майно. Якщо сім’я придбала квартиру у кредит, то при визначені її права на субсидію враховується не тільки вартість покупки, але й сума першого внеску. Якщо ця сума перевищує 50 тис. грн, субсидія може бути призначена за рішенням Комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання.

Якщо ж людина оплатила операцію і сума перевищує 50 тис. грн, це не позбавляє її права на субсидію.

 

*Кажуть, що транспортний причіп віком менше 5 років за 4 тис. грн позбавляє права на субсидію?

На субсидію впливає не наявність транспортного причепа, а його вартість. Адже він може коштувати як 4 тис. грн, так і 154 тис. грн – для вантажного автомобіля, наприклад.

Тому власникам транспортних засобів слід звертатися до Комісії з питань призначення субсидій, надавати відповідні документи про вартість купленого причепа і розраховувати на допомогу у сплаті житлово-комунальних послуг.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *