Національний банк України послабив антикризові обмеження на валютному ринку

Йдеться як про валютні операції населення й бізнесу, так і діяльності банків на міжбанківському валютному ринку.

Зокрема, від 24 серпня фізичні особи зможуть отримувати готівку в іноземній валюті або банківські метали через каси та банкомати без обмежень за сумою.

Для банків “спрощено розрахунок щоденного ліміту купівлі валюти у власну позицію у розрізі операцій на умовах тод, спот і форвард”. Нововведення направлене на стимулювання форвардних операцій та подальший розвиток інструментів хеджування валютних ризиків.

Крім того, буде послаблення підходу до ощадних (депозитних) сертифікатів на пред’явника.

Чергові зміни пов’язані з тим, що жорсткі правила, які були введені раніше через надскладну ситуацію на банківському ринку України, “втратили свою ефективність і актуальність”, а їхнє “пом’якшення не вплине на стан валютного ринку”.

“Водночас, НБУ додав до переліку виключень із заборони на дострокове погашення кредитів та позик перед іноземними кредиторам випадки, коли до складу акціонерів нерезидента-кредитора, якому здійснюється дострокове погашення, входить іноземна держава або іноземній банк. Ця іноземна держава має належати до країн, що мають офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А, підтверджену в бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard&Poor’s, Moody’s)”, – наголосили в держрегуляторі.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *