Наступного року пачка сигарет преміум-класу може подорожчати до 50 грн

Наступного року пачка сигарет преміум-класу може подорожчати з 43-45 грн до 50 грн. Ціни зростуть через підвищення акцизів.

Верховна Рада у першому читанні підтримала рішення уряду на 9% прискорити зростання акцизів на сигарети. Раніше щорічне підвищення становило 20%. Зараз пропонують, щоб до цього показника додавали рівень інфляції. В уряді говорять, що це дозволить поповнити держбюджет і скоротити кількість курців, пише Обозреватель.

В Україні акцизи потрібно піднімати до європейського рівня. Мінімальний розмір акцизу має бути на рівні 90 євро за 1 тис. сигарет. Адже зараз у Польщі найдешевша пачка сигарет коштує 103 грн, в Україні – 25-27 грн.

Якщо акцизи піднімати з урахуванням інфляції, то до 2024-го акциз зросте на 125% – до 112 євро. За діючим курсом це 3600 євро за 1 тис. сигарет. Водночас йдеться про рівень інфляції не більше 2-3% у рік після 2020-го. Таким чином, сигарети можуть подорожчати до 100 грн за пачку.

2019-го акцизи збільшуватимуть двічі – у січні та липні. У середньому пачка сигарет із фільтром подорожчає на 3,5 грн. З урахуванням зростання зарплат, вартості транспорту, девальвації гривні сигарети можуть подорожчати на 5 грн.

Крім того, в Україні може зникнути категорія дешевих сигарет. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, за яким на дешеві сигарети нараховуватимуть додатковий податок. Адже часто виробники спеціально занижують у деклараціях вартість пачки. Тоді продають недорогі тютюнові вироби низької якості.

Акцизний податок стане основною статтею додаткового доходу в бюджеті 2018-го. Цьогоріч завдяки підвищенню на 20% акцизу курці заплатять на 11,7 млрд грн більше, повідомили у прес-службі ДФС.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *