Хто з українців не отримає пенсію після реформи

Уже восени в Україні може бути прийнятий урядовий проект пенсійної реформи. В ньому є низка новацій як для нинішніх, так і для майбутніх пенсіонерів. 5,6 млн пенсій «осучаснять» на суму від 200 до понад 1000 грн, але більш жорсткими будуть правила розрахунку стажу, повідомляє «Сегодня».

Українці, які мають менш ніж 15 років стажу, пенсію не отримуватимуть. А от соціальну допомогу отримати вони зможуть – 30% від прожиткового мінімуму для непрацездатних.

Якщо українець, старший за 60 років, має загальний дохід, менший за мінімальну пенсію, він може звернутися в органи соцзахисту і, окрім соціальної допомоги, отримувати доплату до прожиткового мінімуму.

Зазначимо, нині українці із 15 роками стажу виходять на пенсію а 60, а 2028-го, як передбачає реформа, виходитимуть на відпочинок у 65 років. Мінімальна вимога для отримання пенсії у 65 не змінюється, її закріпили на рівні 15 років, а от пенсійний вік щороку зростатиме на 12 місяців. Тож наступного року в 60 років отримати пенсію зможуть українці з 25-ма роками стажу, а до 2028 року треба буде відпрацювати щонайменше 35 років. Розмір пенсії визначатиметься індивідуально й обчислюватиметься за формулой. Закон містить норму: розмір пенсії за віком не може бути меншим, ніж прожитковий мінімум для непрацездатних. Саме цю суму (наразі 1312 грн) і називають мінімальною пенсією. Якщо виявиться, що розмір пенсії, розрахований за формулою, менший за 1312 грн, за рахунок Пенсійного фонду її дотягнуть до мінімалки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *