Девальвації гривні не буде – стверджують буковинські банкіри

21 відділення комерційних банків закрите та 2 філії реорганізовані у відділення на Буковині за І півріччя нинішнього року. Загалом же у нашій області діють 55 комерційних банків, 25 філій і 407 безбалансових відділень. Економічна криза наступає на банківську систему регіону

Підсумки роботи банківської системи за І півріччя нинішнього року спільно розкривали на прес-конференції Богдан КОВЧ, начальник управління Національного банку в Чернівецькій області та керівники «Приватбанку», «Укрсоцбанку», «Райфайзенбанку Аваль», «Промінвестбанку» та «Ощадбанку».

– Незважаючи на кризу, останніх 3-х місяці довіра населення до банків зростає. Протягом січня-березня відтік депозитів склав 4,6-4,7% до загальних зобов’язань за депозитами юридичних та фізичних осіб, а в березні – 2,3%. У квітні мали вже приріст – перевищення надходження на депозитні рахунки – 0,3 %, у травні-червні 1,6-1,8%. Сьогодні люди знову залишають у банках більше, ніж знімають з рахунків.

Змінилася тенденція за рахунками суб’єктів підприємницької діяльності. За січень-квітень мали відтік з рахунків підприємств майже на 38 млн. грн. У червні збільшення залишків на рахунках підприємств складає близько 22%. Це свідчить про те, що «потихеньку» починає працювати промисловість регіону, на рахунках підприємств з’являються гроші, розповідав п. Ковч.

Депозитний ринок

Нині 76% наявних депозитів – строкові. Люди уклали угоди з комерційними банками.

1 млрд. 855 млн. грн – на строкових депозитах, 561 млн. грн – на депозитах до запитання. Загалом депозити населення складають 2.4 млрд. грн. Половина депозитів зберігається у гривні, друга – у валюті.

За останні 9 місяців із банківської системи виведено більше 100 млрд. грн: люди або підприємства забрали свої кошти.

Кредитний ринок

Від початку року з’явилася тенденція до зменшення кредитного портфеля. Якщо на початку року мали заборгованість по кредитах більше 6 млрд. грн, то до липня вона зменшилася на 10%. Це відбулося за рахунок кредитів, наданих фізичним особам. У структурі кредитного портфеля області – 60% (3 млрд. 650 млн.) кредитів надані фізичним особам, 40% (2 млрд. 400 млн.) – юридичним. 65% виданих кредитів – в іноземній валюті, а 35% (5 млрд. 800 млн.) – у національній.

Валютний ринок

Надходження валюти на рахунки суб’єктів підприємницької діяльності краю зменшилося на 22%. Торік надходження склали 97 млн., нині – 80 млн. Активність підприємств на міжбанківській валютній біржі впала майже в 2 рази. Якщо торік було куплено-продано на міжбанківській валютній біржі $190 млн., то за цього року – тільки $92,4 млн.

Деякі банки України набрали за кордоном коштів аж до 2031 року!

Готівкова іноземна валюта

Такі операції здійснюють 320 банків та представники української фінансової групи через свої представництва і представництва «Укрпошти». Обороти іноземної валюти зменшилися вдвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року (140 млн. грн. проти 280 млн. грн). Банки купили в населення $90 млн. в еквіваленті до всіх валют, а продали – $50 млн.

Гривня дешевшатиме?

Кілька останніх днів відбувається значне коливання іноземної валюти. Спричинене воно ажіотажним попитом і спекуляціями комерційних банків на ринку іноземної валюти. За словами п. Ковча, серйозних підстав для девальвації гривні сьогодні немає. Нацбанк рекомендував комерційним банкам дотримуватися нормативів відкритих валютних позицій, інакше до них будуть застосовуватись адекватні заходи впливу.

Для стабілізації валютного ринку Нацбанк вийшов на аукціон, продавши комерційним банкам $100 млн. за курсом 7.74 грн. Ці гроші банки повинні продати населенню через операційні каси та обмінні пункти за 5 днів. Обласне управління Національного банку перевірятиме ті комерційні банки, які не витримали вимог до продажу іноземної валюти для населення.

Реструктуризація – крок до погашення кредитів

Комерційні банки постійно здійснюють реструктуризацію боргів за кредитами. Той, хто отримав кредит в іноземній валюті, може частково конвертувати його у гривні та збільшити терміни погашення. Від початку року таких операцій проведено на 312 млн. грн.

Андрій СТЕЦЕВИЧ, керівник «ПриватБанку»: «Кожен 4-ий кредит сьогодні «хворий», бо кожен 4-ий клієнт не здатен його погасити. Основна причина цього – криза. Ми розділяємо таких клієнтів на 3 великі групи. Перша – ті, які об’єктивно почали отримувати менший дохід, ніж вони отримували раніше. Такі клієнти готові до реструктуризації, та й банки йдуть їм назустріч. Друга група – ті, які в силу причин, присутніх на ринку, не можуть обслуговувати свій борг. З такими клієнтами два напрямки роботи – добровільна передача банкові майна, яке належить людині внаслідок кредитних відносин або спільний продаж, а на решту суми проводиться рефінансування чи реструктуризація на більш тривалий період часу. Третя категорія клієнтів – ті, які вирішили «повоювати» з банком. З такою категорією ми не йдемо на жодні компроміси. Звертаємося до суду і отримуємо рішення на продаж їхнього майна.

Проблемні банки

Нині в області 4 банки, в яких запроваджена тимчасова адміністрація: «Трансбанк», «РодовідБанк», «Укрпромбанк» і банк «Надра». Невиплачені депозити у цих банках становлять 46 млн. грн. Загалом за цими установами «накопичилося проблем» приблизно на 57 млн. грн. Найбільша частка заборгованості припадає на банк «Надра» (21 млн. грн неповернених депозитів) і «Укрпромбанк» (18 млн. грн). Нині Нацбанк викуповує цінні папери у «РодовідБанку». Кошти від цього підуть на погашення боргів, а їх у цього банку – понад 2 млн. грн.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *