Чи буде грошам «каюк»?

– Ми з чоловіком маємо депозити в банку «Надра» та «Укрпромбанку». Строк договору давно закінчився, але гроші нам не віддають, кажуть у цих банках – тимчасова адміністрація. Поясніть, що це таке і чи означає це, що банк збанкрутує, а ми так і не побачимо наших грошей?  Алла та Петро Мицкан, Чернівці

Що таке тимчасова адміністрація

На Буковині під управлінням тимчасових адміністраторів перебувають філії та відділення ТОВ «Укрпромбанк», ВАТ КБ «Надра», АКБ «Трансбанк», ВАТ СКБ «Дністер», ВАТ «РОДОВІД БАНК», ВАТ АБ «Укргазбанк».

Тимчасові адміністратори мають повне та виняткове право управляти банками та контролювати їх, вживати будь-яких заходів щодо відновлення належного фінансового стану банків з метою забезпечення інтересів вкладників та інших кредиторів. Отже, саме вони вирішують, чи може філія або відділення повернути вкладникові депозит.

Вкладникам банків пропонується пролонгація раніше укладених депозитних договорів, на які поширюється гарантія Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. В окремих банках діють спеціальні пропозиції для часткового повернення вкладів, якими ви можете скористатися.

КБ «НАДРА»

Банком розроблено програму повернення депозитів, яка поступово надасть можливість отримувати доступ до своїх коштів усім категоріям вкладників.

* Вкладники, депозити яких не перевищують 10 тис. грн. (або еквівалент в іноземній валюті) зможуть отримувати від 10 липня 50% суми депозитів, термін закінчення дії депозитного договору за якими настав у січні, лютому та липні 2009 року.

*У липні будуть також виплачуватись усім категоріям вкладників 20% від суми депозитів у сегменті від 10 до 50 тис. грн. (або еквівалент в іншій валюті), термін закінчення дії договору за якими наступив у січні, лютому, червні та липні 2009 року.

*Вклади від 50 до 150 тис. грн. виплачуються вкладникам від 10 липня в розмірі 20% від суми депозитів, терміни повернення яких настали у липні 2009 року.

* Вклади від 150 до 500 тис. грн. будуть виплачуватись у липні в розмірі 20% від суми депозитів, терміни повернення яких наступили у січні 2009 року. Такими пропозиціями вкладники можуть скористатися за умови пролонгування залишку суми вкладу на 4 місяці і більше.

*Від 10 липня цим банком підвищуються ліміти за картковими операціями в торговельній мережі України зі 100 до 500 грн. Ліміти на щоденні операції в торговельній мережі для власників зарплатних, пенсійних и соціальних карток збережено на рівні 1 тис. грн.

«УКРПРОМБАНК»

Відповідно до наказів тимчасового адміністратора у період від 25 травня до 15 липня 2009 за заявами вкладників здійснюється пролонгування депозитних договорів на такий самий строк, на який укладалися початкові договори, термін чинності яких закінчується у період від 1 липня до 31 серпня 2009 року з підвищенням процентної ставки на 3% – для вкладів у національній валюті та на 1,5% – для вкладів у іноземній валюті на термін 60 днів.

За наказом тимчасового адміністратора ТОВ «Укрпромбанк» дозволено виплату вкладів у повному обсязі клієнтам, яким виповнилося або до 1 серпня виповниться 75 років і більше за умови закінчення строку вкладу та у випадку, якщо сума вкладу не перевищує 5 тис. грн. або 650 доларів США або 450 євро.

«РОДОВІД БАНК»

Відповідно до рішення Платіжного комітету дозволено збільшення добових лімітів на зняття готівки в банкоматах на загальну суму до 5 тис. грн. на добу та розрахунки в торговельній мережі за картковими рахунками фізичних осіб на загальну суму до 10 тис. грн. на добу в окремих випадках без погодження Платіжним комітетом за наявності підтверджувальних документів, якщо клієнт має на картковому рахунку грошові кошти, які надійшли після 16 березня 2009 року.

Прес-служба управління НБУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *