Чому у нас зарплати українські, а ціни на продукти – європейські

 

При порівнянному рівні цін на їжу українці заробляють в 5 разів менше, ніж, наприклад, іспанці.

Українці почали витрачати на їжу менше, ніж раніше, але, за даними Держслужби статистики, витрати на продукти, як і раніше, становлять майже половину їх доходів. І причина не в тому, що, як казав один екс-міністр, “Українці занадто багато їдять”, а в тому, що ціни на продукти щоденного попиту у нас на рівні європейських, а то й вище. А ось зарплати в рази відстають від заробітків наших найближчих сусідів. Що, де, почому і як буде далі, з’ясував сайт “Сьогодні”.

У нас найдешевші тільки яйця та цукор

Для розрахунків ми скористалися даними експертів Економічного дискусійного клубу (ЕДК), але виключили з переліку продукти, ціни на які можуть у нас змінюватися в 2-3 рази в залежності від сезону і урожаю – це овочі борщового набору, яблука. У ЕДК роз’яснили, що їх ціни взяті з відомої мережі супермаркетів, яка є у всіх згаданих державах. Як видно з таблиці, дешевизна українських продуктів залишилася в минулому, ціни на ряд продуктів вже вищі, ніж за кордоном. Молоко у нас вже найдорожче, хліб – на другому місці рейтингу, вершкове масло – на третьому.

 

У ЕДК відзначають, що впродовж липня-вересня зросла загальна кількість позицій, за якими ціни в Україні перевищили ціни в країнах, охоплених моніторингом. З наведених у таблиці продуктів – для Польщі це хліб, молоко, масло вершкове і рослинне, свинина, курятина, для Угорщини – хліб, молоко, курятина, соняшникова олія, для Іспанії – хліб, молоко, соняшникова олія, для Білорусі – молоко, вершкове масло, курятина. Також у нас дорожче, ніж в ряді країн, рис, борошно, картопля. У більшості країн моніторингу ціни на молоко, м’ясо птаха нижчі, ніж у нас. Дешевші в Україні тільки яйця і цукор, та й лише – за цукром ми поділяємо першість з поляками.

Варто згадати, що за рахунок овочів борщового набору, яблук, макаронів, борошна, яловичини, кухонної солі сумарна вартість набору з 18 позицій соціально важливих продуктів, за якими здійснюється моніторинг, в Україні, поки нижчий, ніж в Білорусі на 8% (у II кварталі було 13%), ніж в Угорщині на 25% (було 26%), в Іспанії на 20% (було 20%). А ось поляки нас обійшли, у них “кошик” вже дешевше на 3,5%, ніж в Україні.

А що ж із зарплатами?

Очевидно, що аналіз буде неповним без порівняння зарплат. Тут українці серйозно відстають від всіх, включаючи білорусів, хоча в Україні зарплати зросли. Так, за даними статистичних сайтів країн, охоплених моніторингом, середньомісячна зарплата в Білорусі 488 євро, в Угорщині – 1132 євро, в Польщі – 1188 євро, в Іспанії – 1992 євро, в Україні – 382 євро. За середньомісячну зарплату середньостатистичний білорус може купити 17 оцінених ЕДК продуктових наборів, угорець – 35, поляк – 45, іспанець – 62, а українець всього 14.

Саме з цієї причини, а не тому, що “українці багато їдять”, у нас на продукти витрачається близько 47% доходів сім’ї. Для порівняння: поляки проїдають 18% заробленого, іспанці – 12%, білоруси – 36%. Втім, через зростання зарплат, випереджаючого інфляцію, в останні два роки українці теж проїдають менше. Якщо в 2013 р “на харчі” йшло 50%, в революційні 2014-2015 роки відповідно 51,9% і 53,1%, то в 2016-му вже 49,8% в 2017-м 47,9%, в 2018 м – 47,7%.

 

Причини подорожчання і прогнози

Аналітики кажуть, що головною причиною поступового зрівняння українських цін з європейськими стало скасування Кабміном державного регулювання цін на продукти харчування. Наприклад, на хліб типу “український”, батон, молоко жирністю 2,5%, вершкове масло жирністю 72%, варену ковбасу і свіже м’ясо 1 сорту, тушки курей і т. ін., всього 18 позицій.

“Це призвело до поступового зростання українських цін до рівня європейських, а то й вище, як, наприклад, для молока, – говорить голова Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко. – В Україні такий самий ПДВ на сільгосппродукти, як і на промтовари (20% – Авт.), а ось у Польщі він лише 5%, це відразу зменшує їх роздрібні ціни. В інших країнах аграріїв дотує держава, тому вони можуть продавати свою продукцію навіть нижче за собівартість. Ще один момент – в Україні висока маржа (прибуток), так як бізнес закладає в неї ризики рейдерства і хабарі чиновникам. А за все платить покупець”.

Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу, зазначив, що ціни в Україні корелюватимуть з європейськими, а от зарплати – навряд чи. Наприклад, кілька років тому зарплати в Україні були вищими, ніж в Білорусі, тепер навпаки, тому що у них добре працює промисловість, машинобудування, тобто галузі з високою доданою вартістю. А у нас розвивається агросектор, причому експортуємо не перероблену продукцію (соки, консерви, борошно), а сировину для всього цього, тому додаткова вартість низька і підвищувати зарплату складно. Внаслідок відставання в заробітках від Європи стане ще більшим.

Що стосується цін на продукти, то Україна – великий експортер сільгосппродукції – це зерно, соняшникова олія, що в умовах держрегулювання цін і квотування експорту автоматично вирівнює ціни на внутрішньому ринку з зарубіжними, а то й перевищує їх. За оцінками експерта, ця тенденція збережеться до кінця цього року і продовжиться в наступному році.

“Хліб продовжить дорожчати тими ж темпами, що і рік тому або на 5-6% до кінця грудня, м’ясо-молочна група товарів – в межах індексу інфляції, або на 2-3%, – прогнозує Пендзин. – Цукор може подорожчати на 10%, так як буряка посіяли на 28% менше, ніж рік тому, матимемо локальний дефіцит цукру, який підвищить ціну. А ось для зростання цін на яйця економічних підстав немає”.

Як видно, в цьому році українцям не варто сподіватися, що вони зможуть серйозно скоротити відсоток витрат на харчування, зберігши колишній раціон. Щоб відсоток витрат зменшився, доведеться або більше заробляти, або менше їсти.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *