І знову «Брусниця»: земля була ваша, а стала наша?

Єдина й неподільна ділянка санаторію, зафіксована Держреєстром, розташована на 8 га. Натомість у Державному земельному кадастрі вона вже розбита на 33 сервітути (!!!).  Одне слово, громаду хочуть позбавити бальнеологічного комплексу, який може «нести» їй золоті яйця.  Чи вдасться облраді захистити інтереси буковинців?

– Хочу нагадати громаді й правоохоронцям, що всі дії з передачі санаторію «Брусниця» в оренду інвесторові були відкритими і прозорими, приймалися колегіально і послідовно кількома комісіями, а згодом і голосуванням депутатів облради. Проєкт рішення про інвестиційні умови та передачу цілісного майнового комплексу в оренду розміщений у відкритому доступі на сайті облради ще від 2015 року (минулого скликання). Ініціатором передачі «Брусниці» в оренду була ОДА.

Для прийняття усвідомленого й зваженого рішення депутатам показали відеозапис виїзду до санаторію двох комісій облради – медичної і майнової, що й дослідили проблему та винесли фото- і відеофіксацію на сесію. Якої ще публічності бажати?

А коли говорити про тиск на депутатів, то це можуть бути хіба що інтереси громади і виборців. Тому  дезорієнтація депутатів публічними натяками з використанням термінології про «тиск, вплив, прохання особистого характеру, вказівки» під виглядом «боротьби з корупцією» може розцінюватися як введення їх в оману. А схиляння до завідомої неправди не є діями, які караються законом?

Закликаю всіх, хто інформує про цю ситуацію, відвідати те, що залишилося від санаторію, і переконатися, чи варті ці рештки оголошеної правоохоронцями суми хабаря. І поміркувати, чи містять господарницькі дії облради та її голови ознаки хоч якогось злочину?  

Одне зі ЗМІ провело розслідування. І, як на мене, навіть ця неглибока спроба вивела журналістів на ті прізвища, які (за ретельного розслідування) мали би просто проходити у справі червоною ниткою. Я маю на увазі ймовірних претендентів на володіння санаторієм, які не виявили бажання бути інвесторами на офіційних умовах, висунутих облрадою, та вже наклали лапу на землю санаторію, який  тривалий час перебуває під загрозою закриття. Більше того, журналістка Світлана Ісаченко з’ясувала, що земля санаторію, яка в Держреєстрі значиться як єдина й неподільна ділянка, в Державному земельному кадастрі вже розбита на 33 сервітути!!!

А ще раніше місцевий підприємець (Герой України Ярослав Швед, директор приватного с/г підприємства «Мамаївське» – ред.) звів на території «Брусниці» кілька будівель і офіційно їх приватизував. Якби комунальне підприємство зруйнувалося,  можна було би приватизувати решту, а головне – 8 га землі. Та з’явився інвестор і виникло ще кілька моментів у цій справі. Брусницька сільрада того ж дня, коли приймалося рішення про передачу санаторію в оренду інвестору, без будь-яких на те прав прийняла рішення про поділ земель цього закладу. Земель, до яких сільрада не має жодного стосунку! Тобто йдеться про незаконне рішення.

І ще: саме у дні, коли питання про оренду нарешті позитивно вирішилося, санаторію призупинили дію ліцензії на видобуток мінеральної води. Цікаво, чи не є це ще однією дрібною змовою місцевих «діячів» з Держгеонадр, аби вже точно відбити інвестору бажання вкладати у цей санаторій свої кошти?

З огляду на твердження центральної влади, що фінансування з центру, практично, не буде і все треба вирішувати на місцях, наповнюючи місцеві бюджети з оренди та реалізації неліквідних приміщень, що не так у передачі «Брусниці» в оренду на чудових для громади умовах?

У подібних ситуаціях завжди варто шукати, кому це вигідно. Затягування ж часу зараз на руку лише тим, хто хоче остаточної руйнації комунального підприємства: адже після цього можна буде приватизувати територію з власними будівлями і комунальною поки що землею. Чи не тут «собака зарита»?

Світлана ФОЧУК, депутат Чернівецької обласної ради

Від редакції: Невже цього не бачать у НАБУ?

І довідково:

Влітку 2010-го частина громади села Мамаївці написала відкритого листа президенту Януковичу з проханням притягнути п. Шведа до відповідальності за численні економічні та навіть кримінальні злочини. Зокрема, селяни звинувачували його в грубому порушенні їхніх майнових прав при розпаюванні земель, незаконній приватизації майна соціальної сфери, розтраті бюджетних засобів тощо. (https://latifundist.com/dosye/shved-yaroslav-antonovich)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *