«Їжа богів», яка містить «молекулу кохання»

З’їдаючи плитку шоколаду раз на тиждень, ви продовжуєте своє життя на рік і омолоджуєте організм!

f1f8-280211_3

Шоколад багатий на мікроелементи: фосфор, кальцій, магній тощо. Фосфор живить мозок; магній регулює клітинний обмін, запобігає депресії, покращує пам’ять, збільшує стійкість до стресу, кальцій – забезпечує міцність кісткової тканини. Ця смакота полегшує перебіг передменструального синдрому та підвищує сексуальність. Крім того, шоколад – чудовий антидепресант. За його допомоги мозок виділяє серотонін – гормон, який блокує рецептори стресу. У шоколаді містяться кофеїн, амфетамін і фенілетіламін. Кофеїн виступає в ролі стимулятора рухової активності. Він надає тонусу серцевому м’язу і «пробуджує» життєву енергію. Амфетамін – гормон адреналінової групи, який позитивно впливає на розумову діяльність. Цікаво діє на мозок фенілетіламін: саме цей гормон починає вироблятися у великій кількості, коли людина закохується. Тому його ще називають «молекулою кохання».

Ботанічна назва шоколадного дерева – «theobroma cacao», тобто «їжа богів».

Вживайте шоколад обережно!

1841 року вчений А. Введенський отримав витяжку з бобів какао – новий алкалоїд теобромін. Він збуджує центральну нервову систему, має сечогінний та судинорозширювальний ефект. До того ж, теобромін позитивно впливає на бронхи, є гарним профілактичним засобом проти кашлю. Однак теобромін має протипокази: в організмі він перетворюється на сечову кислоту, яка виводиться нирками. Тож, якщо порушений пуриновий обмі­н, споживати шоколад треба в обмежених кількостях. Не слід зловживати цим продуктом і за наявності оксалатних каменів у нирках.

306ea85217d7eeeb8d1c1d13f63ba2aa

Їжа-косметика

На думку японських дослідників, екстракт з оболонки какао-бобів слід додавати до зубної пасти та ополіскувачів порожнини рота. Адже він має антикарієсні властивості. До речі, стоматологи вважають, що шоколадні цукерки менш шкідливі, ніж карамель.

Тож не дивно, що з недавнього часу шоколад стали активно використовувати не тільки в кулінарії, але й у косметологічних процедурах:

*Масаж обличчя, шиї та декольте з шоколадною олією. Шоколадна основа чудово живить шкіру, насичує її мінералами та мікроелементами. Під час процедури гармонізується психоемоційний стан, утворюється «гормон щастя», блокується «центр голоду».

*Ванни з додаванням шоколаду. Це не тільки екзотичний спосіб покращити настрій, але й процедура, вкрай необхідна для сухої шкіри, особливо після дії зовнішніх подразників (морозу, вітру, сонця). 100 – 200 г порошку какао залити 1 л гарячої (але не окропом) вои і вилити отриману рідину у ванну. 15 – 20 хв. у ній нададуть пружність шкірі і підтримають у період стресу.

3. Ароматерапія. Неповторний аромат шоколаду відновлює душевну рівновагу.

4. Косметичні засоби. Олію какао додають не тільки до засобів для догляду за шкірою. Нині  популярні маски для волосся, дуже корисні для сухого і пошкодженого та після хімічної завивки волосся.

Фестиваль шоколаду

Від 10 у 12 квітня 2013 року в Києві відбудеться масштабний фестиваль шоколаду. Відвідувачі зможуть ознайомитися зі способами і рецептами приготування різних напоїв і страв із застосуванням шоколаду. Можна буде на власні очі подивитися на рідкісні шоколадні витвори, наприклад, шоколадний фонтан чи фондю. І, звичайно ж, поласувати солодкими делікатесами. Дітей навчать робити своїми руками шоколадні іграшки, а для жінок це шанс оцінити розмаїття асортименту натуральної косметики на основі цього смаколика.

Отримуйте солодку насолоду! Даруйте своїм коханим шоколад!

Професор Світлана ТКАЧУК, доцент Олександра КУЗНЄЦОВА, доцент Світлана АНОХІНА, Буковинський державний медичний університет

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *