Кіноклуб «Картон» та його некомерційні фільми

Світова кіноіндустрія вже давно не подає фільм як мистецький шедевр: це має бути прибутковий бізнес-проект. Глядачі навіть не помітили як зловилися на гачок фільмового мейнстріму, тобто популярного, модного кіно. Проте  в нашому місті є такий неформальний осередок, де кіно ще розглядають не як розвагу, а як вид мистецтва.

жан побе

Вже понад рік кіноклуб «Картон», створений спочатку у Сторожинці і лише згодом «переведений» до обласного центру, організовує покази класичних, авторських, експериментальних  та арт-хаусних  кінострічок.

Спочатку дехто проводив аналогію між «Картоном» і «Компотом». Таке порівняння недоречне, адже «Компот» (який нині вже не функціонує) спеціалізувався виключно на показі короткометражних фільмів.

Керівник клубу, який називає себе Жаном Побе, розповідає:

– Такий осередок створений задля об’єднання чернівчан, які цікавляться або займаються кіномистецтвом, а також задля доступного перегляду, обговорення та аналізу некомерційного кіно. По зміні кількох локацій постійним місцем показів обрали «Literature café», і поки що  кількість учасників залишається стабільною: 25-40 осіб.

Анонси наступних  показів можна знайти в соціальних мережах або ж на сайті групи. Стрічки вибирають або Жан Побе, або учасники групи за продуманою схемою – раніше за географічним принципом, а наразі  – філософським:

1-ий четвер місяця – Абсурд існування. Смерть як єдине незаперечне.

2-ий четвер місяця – Чоловіче/жіноче. Щастя – не найголовніше.

3-ій четвер місяця – Мистецтво заради мистецтва. Втечі і сублімація.

4-ий четвер місяця – Людина людині. Я сам, я з усіма.

«Картон» дає змогу не лише безкоштовно переглянути хоч і маловідоме, але гідне високої оцінки кіно, а й обговорити, і проаналізувати побачене. Щочетверга «картонівці» активно дискутують і діляться враженнями, розвиваючи свій смак, любов до кіномистецтва і поповнюючи знання у цій сфері.

Тим часом ті, кому набридли сіра буденність і житейські труднощі, обирають яскраві голлівудівські комедії, щоби відволіктися. Та навряд чи беззмістовна комедія може задовольнити естетичні смаки. Втім, кожний робить свій вибір.

Іванна ВОВК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *