«Водоармагеддон»: Чернівці в заручниках війни монополістів

водоканалРоздуми про реальні причини протистояння «Чернівціобленерго» і «Чернівціводоканалу». Загострення це спроби знайти вихід з глухого кута, забезпечивши чернівчан необхідними для життєдіяльності міста послугами, чи особистісний конфлікт між топ-менеджерами (компаній і цілого міста), а чи спосіб дестабілізації у мирному регіоні?

Минулий четвер, 20 листопада, чернівчани зустріли з тривогою – наповнивши напередодні усю можливу тару і наявні резервуари водою. Адже ПАТ «Чернівціобленерго» пригрозило відключити від електропостачання всі насосні станції водоканалу. За інформацією прес-служби обленерго, борги водоканалу за електроенергію вже сягнули 50 млн. грн., а нинішнє керівництво підприємства начебто навідріз відмовляється їх сплачувати.

«Війна» між монополістами почалася давно. Борги водоканалу перед обленерго наростали з 1999-го року. Відтоді обидва монополісти міняли керівників, тож докопатися до першоджерела проблеми практично неможливо. Але загострилася ситуація саме цього року, особливо – наприкінці жовтня.

Хронологія питання

21 жовтня «ПАТ «Черніціобленерго» знеструмило виробничу базу КП «Чернівціводоканал». Цьому передувала публічна телезаява голови правління ВАТ «Чернівціобленерго» Олексія Шекети про відключення від енергопостачання усіх об’єктів водоканалу одразу після виборів. Він звинуватив КП у розкраданні коштів чернівчан.

«Вважаємо, що такі безвідповідальні заяви сприяють дестабілізації ситуації у місті. Наполегливо вимагаємо від керівника монополіста-енергопостачальника припинити шантажувати та залякувати чернівчан. Звертаємося до регіонального відділення Антимонопольного комітету України дати оцінку діям ПАТ «Чернівціобленерго» на предмет зловживання монопольним становищем. Мені незрозуміло також, чому енергопостачання комунального підприємства пан Олексій Шекета прив’язує до дати парламентських виборів”,- заявив міський голова Олексій Каспрук, зауваживши, що ситуація на МКП «Чернівціводоканал» перебуває під його особистим контролем. Для ретельнішого аналізу фінансово-господарської діяльності цього підприємства було створено комісію з числа фахівців, депутатів, представників трудового колективу.

Як повідомив тодішній (на сьогодні відсторонений від виконання обов’язків) начальник МКП «Чернівціводоканал» Андрій Штогринець, щомісяця водоканал відпускає 800 тисяч куб. м води, отримує за надані послуги у середньому 6,5 млн. грн. У жовтні з цієї суми 1,2 млн. грн. спрямовано за спожиту електроенергію, 2,6 млн. грн. – на виплату зарплати із обов’язковими нарахуваннями, 480 тисяч гривень – на виплату тіла та відсотків кредиту, взятого за попереднього керівництва підприємства та міста, 450 тисяч гривень знімають на погашення заборгованості із сплати ПДВ, яка також виникла у попередні роки, 200 тисяч гривень – на повернення позики, взятої у МТК «Калинівський ринок». Решта коштів спрямовується на закупівлю реагентів, паливно-мастильних матеріалів та інших матеріалів, необхідних для ліквідації витоків, забезпечення безперебійного функціонування технологічних об’єктів водоканалу.

«Енергопостачальникам, які працюють за тарифами, що дозволяють отримувати підприємству надприбутки, а його керівники отримують зарплату у десятки тисяч гривень, (місячна зарплата керівника обленерго становить приблизно 40 зарплат працівника водоканалу), не зрозуміти умови, в яких працюють люди в соціально відповідальних комунальних підприємствах. Знаю, що лише торік ВАТ «Чернівціобленерго» спрямувало на виплату дивідендів за простими акціями майже 18,6 млн. грн. В той же час обленерго відмовляється компенсувати водоканалу 279 тисяч гривень втрат за користування комунальною силовою підстанцією», – зазначив Андрій Штогринець.

Трохи сварилися, трохи домовлялися, трохи щось платили. Трохи скаржилися «нагору». Тож про складнощі стосунків чернівецьких монополістів дізнався навіть президент Порошенко під час передвиборчого візиту на Буковину. Його позиція була жорсткою: під час зустрічі з буковинцями в Чернівецькому національному університеті 24 жовтня він пригрозив позбавити майна російських олігархів за спроби обмежити постачання електоенергії. Так Президент відповів на запитання, чи знає він, що російський мільярдер Бабаков – власник «Чернівціобленерго» нібито пообіцяв через своїх представників зупинити електропостачання Чернівецького водоканалу.

– Ніякий російський мільярдер не буде панувати в моїй країні, – сказав П.Порошенко. – Не буде ніяких відключень світла. Я провів закон про надзвичайне положення в електроенергетиці. Якщо хтось тільки наблизиться до «кнопки», введемо державне управління і російський мільярдер залишиться без власності.

Але вибори минули, і ситуація в далекій від столиці провінції, очевидно, перестала турбувати главу держави. Тож шукати виходи із неї заходилися самотужки.

Для об’єктивного вивчення ситуації на КП «Чернівціводоканал», підвищення прозорості у його діяльності розпорядженням міського голови створено комісію, яку очолив секретар міськради Ярослав Кушнірик, а до складу її увійшли віце-мер, фахівці департаменту ЖКГ, юридичного та фінансового управлінь, в т.ч. сектору контрольно-перевірочної роботи фінуправління міськради, відділу з питань кадрової роботи, а до роботи в ній запрошено голову облпрофспілки працівників ЖКГ, комерційного директора обленерго, представників трудового колективу водоканалу. Конфлікт також спробували обговорити за круглим столом – за участі громадськості, комунальних підприємств, ОСББ та ЖБК, підприємців, депутатів міської та обласної рад, журналістів. Ну і безпосередніх учасників гармидеру.

Вживали заходів. За дорученням депутатів Чернівецький міський голова звернувся до директора держпідприємства «Енергоринок» Юрія Гнатюка з проханням не застосовувати штрафних санкцій до ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» через недоплату за куповану електроенергію, оскільки дана заборгованість утворилася через недоплату КП «Чернівціводоканал». ДП «Енергоринок» також просять укласти графік реструктуризації даного боргу між ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» та ДП «Енергоринок», який діятиме з 2015 року. Міський голова також поінформував керівника ДП «Енергоринок», що міська рада та КП «Чернівціводоканал» вживають всі можливі заходи для проведення повного розрахунку за спожиту електроенергію, в тому числі і шляхом зменшення комунальним підприємством обсягів споживання електроенергії. Однак за рахунок підвищення тарифу на електроенергію КП «Чернівціводоканал» не відчуває економічного ефекту від економії енергоресурсів. Це пов’язано із тим, що ріст тарифу на електроенергію, мовляв, не закладений в тариф на водопостачання та водовідведення.

Водночас збільшення тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення з 1 липня 2014р. не дало очікуваного ефекту у зв’язку із тим, що останній є єдиним для всіх груп споживачів і був зменшений для юридичних осіб, які є більш сумлінними споживачами послуг з водопостачання. Крім того, у зв’язку із складною ситуацією в державі, яка позначається на соціальному стані громадян, спостерігається зниження оплати за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Для стабілізації ситуації протокольним дорученням Чернівецької облдержадміністрації ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» було гарантована щомісячна оплата КП «Чернівціводоканал» за спожиту електроенергію в розмірі 1,173 млн.грн. За вересень – жовтень поточного року оплата КП «Чернівціводоканал» за спожиту електроенергію становила 1,2 млн. грн. в місяць, що свідчить про дотримання підприємством досягнутих домовленостей.

Тим часом енергетики не поділяють такого оптимізму міської влади і, хоч і не відключили водоканал від електропостачання, замучили його судами – за старі борги, 2010-го та попередніх років. В результаті чого виконавча служба арештувала всі рахунки комунального підприємства «Чернівціводоканал». За словами секретаря міської ради Я.Кушнірика, арешт рахунків — це навіть гірше, ніж часткове обмеження електропостачання, до якого обленерго вдавалося раніше. Адже без обігових коштів водоканал протримається кілька днів — і зупиниться, адже не зможе придбати реагенти для очищення води, пальне для роботи техніки та інше. В таких діях обленерго міська рада вбачає спробу в такий спосіб довести водоканал до банкрутства. Адже юристи міськради вважають арешт рахунків незаконним: «Адже з того часу проводилися розрахунки і без їхньої звірки арешт проводити незаконно», – зауважив начальник юруправління міськради Олександр Шиба.

У мерії вважають, що до таких дій обленерго причетний російський власник — без нього менеджмент підприємства не вдався б до арешту рахунків. Тож Чернівецька міськрада поінформувала РНБО та УСБУ в Чернівецькій області про ситуацію, яка виникла у зв’язку з діями ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» щодо блокування рахунків «Чернівціводоканалу».

«Арешт рахунків фактично паралізує роботу підприємства щодо надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, що може спричинити неповоротні збитки як самому підприємству, так і мешканцям міста, а також призвести до виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, – йдеться у зверненні. – Зважаючи на те, що такі дії ПАТ ЕК «Чернівціобленерго», серед засновників якого є іноземні власники недружньої для України держави, можуть мати ознаки кримінально караного діяння диверсії Раду національної безпеки і оборони України, УСБУ просять перевірити зазначені факти та вжити у випадку необхідності відповідні превентивні заходи».

У відповідь обленерго відключило від електропостачання абонентний відділ «Чернівціводоканалу» – уже вдруге, вперше це сталося в лютому цього року.

Відключення 20 лютого не сталося. Вранці міськрада і обленерго обмінялися грізними прес-конференціями, а по обіді сіли за стіл переговорів.

На прес-конференції керівник обленерго скаржився на мера. Який, бачте, «довго був відсутній у місті» (йдеться, вочевидь, про його закордонну поїздку з переймання досвіду). На заступників мера – які «всі ми знаємо, ким були при попередній владі – кричали «слава партії». На водоканал, який «отримує гроші на рахунки, але не сплачує борги». На журналістів, які задавали логічні запитання, чи не остерігається керівник обленерго реакції на свої дії у вигляді реприватизації обленерго чи навіть радикальних дій від пересічних чернівчан. Пояснював, що він був змушений (за відсутністю на посаді голови ОДА) звертатися до голови облради і домовлятися (ким був і залишається голова облради М.Гайничеру – активним членом ПР, та відсутність у цього представника місцевого самоврядування реальних важелів фінансового впливу на ситуацію, він не згадував. Як не згадував і про російського співвласника компанії, якою керує).

Попри те, що двогодинними перемовинами обидві сторони, як виглядає, незадоволені, вода в оселях чернівчан наразі є. «Водоармагеддон» відклали – остаточне рішення приймуть після обговорення ситуації на сесії міськради.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Довідка. Першим об’єктом енергетики, приватизованим у 2012 році, стало Чернівціобленерго, власником 45% якого стало «ВС Енержі Інтернешнл Україна», що пов’язують із російським бізнесменом Олександром Бабаковим, повідомляв 7 лютого 2012 року сайт bbc.co.uk.

У конкурсі брали участь два учасники – «ВС Енержі Інтернешнл Україна» та ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Зареєстрована в Нідерландах VS Energy International, «материнська» компанія переможця конкурсу, вже володіє 21,98% акцій Чернівціобленерго.

45% акцій Чернівціобленерго було продано за 70 мільйонів гривень при стартовій ціні у 65 мільйонів гривень.

Інформація для роздумів. Як повідомив у своєму блогові голова російської «Партії Прогресу», засновник «Фонду боротьби з корупцією» Алєксєй Навальний, російський депутат с українськими грошима шукає фінансування французьскому політику, який підтримує ДНР: «Лідер французької крайньо правої партії Марін Ле Пен, відома своєю підтримкою політики Кремля, у вересні отримала від Першого Чесько-Російського Банку First Czech Russian Bank (FCRB) 9 мільйонів євро… Мені найбільш цікава роль в цій історії старого Бабачелло – постійного героя наших розслідувань.

У Росії він офіційно найбідніший депутат Держдуми, ніяких доходів не показує. На Україні він цілком відкрито входить з списки найбагатших людей і володіє багато чим: від енергетики, до готелів. Бабаков значиться в списку найбільших покупців державних активів України.

Ми знайшли і довели, що у Франції у Бабакова у власності маєток і квартиру в Парижі. Це тільки те, що ми знайшли, не сумніваюся, що є багато більше. У версію про «французького зв’язкового» ці факти цілком укладаються – інтереси Бабакова у Франції очевидні.

Також загальновідомо, що Бабаков має бізнес-інтереси в Чехії та засновував там компанії. Особисто я дотримуюся думки (тільки думка, доказів поки немає), що і за цим чесько-російським банком, який видавав кредити партії Ле Пен, теж може стояти Бабаков.

У цьому випадку комбінація взагалі виглядає чудово: таємний олігарх Бабаков заробляє на Україні – зароблені гроші інвестує у Францію – допомагає грошима французьким правим – французькі праві, отримуючи ці гроші, розплачуються обожнюванням Путіна і зусиллями з міжнародного визнання «ДНР».

Якщо це дійсно так, що знамените «Путін всіх переграв» тут цілком доречно. Українськими грошима мочити України і платити хабарі європейським політикам. Красиво.

А те, що схеми забезпечує саме Бабаков, внесений в європейські санкційні списки, робить ситуацію зовсім пікантною.

Я вже писав про те, що «казус Бабакова» – одна з найбільш для мене непояснених речей в сучасній Україні.

Влада ж в руках народу тепер. Ось вже не біном Ньютона: наслати прислати «компетентні органи» в організації, про які відомо, що вони належать Бабакову, і змусити їх розкрити кінцевого бенефіціара. В рамках закону, ввічливо і без всяких нальотів і масок-шоу.

Ну а далі, якщо інформація підтверджується, то працювати з європейськими органами на предмет відмивання грошей і можливих хабарів європейським політикам. Санкції, знову ж, реалізовувати.

Це цілком в інтересах і громадян РФ – якщо мерзенний депутатішка все-таки веде таємний бізнес за кордоном, ми повинні про це знати.

Однак на Україні ніяких розслідувань за Бабакова не відбувається. Не хочу писати всякі провокаційні фрази, типу, «можливо, Бабаков платить хабарі не тільки французьким політикам», але, погодьтеся, виглядає це дивно».

https://navalny.com/p/3966/

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *