Владика Філарет у Брюсселі: як зупинити російську агресію та про корупцію в Україні

філаретВізит Патріарха УПЦ Філарета до установ Європеського Союзу пройшов блискуче. Мені випало відвідати зустріч, на якій відбувся обмін думками між Владикою Філаретом і представниками Європейського Парламенту.

Рівна, розважлива манера розмови творила затишну атмосферу і приязнь. Чому українська Церква зараз є причетною до політики? Тому що в Україні точиться війна, і церква не може бути осторонь і лише спостерігати за цим. Бо є війна – антихристи, і є мир – Бог, Ісус Христос. Церква несе мир не лише посеред людей, але і поміж народами. Церква відігравала активну роль і у часи «холодної війни» і тепер, коли світ опинився на порозі Третьої світової війни, – заначив український Патріарх.

Далі Патріарх розповів європарламентарям, як не допустити початку Третьої світової війни. В першу чергу – закрити кордони з Росією. Україна цього зараз самотужки зробити не може. Тому ми просимо Європейський Союз надіслати в зону конфлікту миротворчі підрозділи ЄС. Саме ЄС, наголосив Філарет, а не ООН. ООН не може цього зробити, їй перешкоджає Росія в Раді безпеки ООН. А Євросоюз може допомогти. Крім того, остудити гарячі російські голови можуть тяжкі економічні і фінансові санкції проти Росії.

Владика Філарет розповів також про те, як Церква в Україні допомагає волонтерському руху. Закликав ЄС також до нього долучитись. Не оминув увагою Владика і тяжку проблему, яка роз’їдає українське суспільство – корупцію. І пригрозив, що корупціонерів не будуть допускати до святого причастя.

Ростислав Демчук, Агентство Євроатлантичного співробітництва (АЄАС)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *