Уроки виживання: що треба знати про найбільшу з бід – ПОЖЕЖУ  

 

Дітям:

Якщо в оселі чи іншому приміщенні почалася пожежа і поруч немає дорослих, найголовніше – не панікувати!

  1. Слід негайно повідомити Службу порятунку. Телефонуй за номером 101 (можна і з мобільного), чітко назви адресу і місце виникнення пожежі. Повідом сусідів.
  2. За можливості спробуй погасити вогонь підручними засобами:*невеличкі загоряння можна гасити мокрою ганчіркою (ударами зверху) або мокрим віником (розмазуючи воду по палаючій поверхні); * якщо вогонь поширюється, відкрутіть усі крани з водою на повну потужність: нехай вода переливається у ванну, зачерпувати воду відром з ванни швидше, ніж чекати, поки відро наповниться з-під крану; *якщо у кімнаті є вазони з квітами, землю з них можна використати для гасіння вогню; * не витягайте з вогню предмети, що горять –поширює пожежу; *гаси вогонь (водою чи піском) від країв до центру; *не поспішайте відчиняти вікна і двері: приплив повітря підсилить вогонь.

3.Якщо погасити пожежу самотужки, до прибуття пожежників, неможливо, усім мешканцям будинку, не створюючи паніки, вийти на вулицю сходами або пожежними драбинами.

  1. Покидай приміщення, пригнувшись якомога нижче, адже дим піднімається вгору, по можливості змочи якусь тканину (рушник чи серветку), прикрий ніс і рот. Переходячи через задимлені ділянки, затримуй дихання: варто 2-3 рази вдихнути дим – і можна отруїтися чадним газом, навіть смертельно.
  2. При пожежі не спускайся в ліфті, бо може відключитися електрика.

Батькам:

  1. Не залишайте своїх малолітніх дітей без нагляду на тривалий час.
  2. Сірники та запальнички зберігайте в місцях, недоступних для малечі.
  3. Не дозволяйте малим дітям користуватися електронагрівальними та газовими приладами, слідкувати за розпаленими печами.
  4. Забороняйте дітям небезпечні забави з петардами, саморобними хлопавками та іншими вогненебезпечними предметами.
    5.Пояснюйте дітям небезпеку і наслідки гри з вогнем. Зробіть все, щоб небезпечні ігри дітей з вогнем стали неможливими.

  Служба 101

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *