Україна узаконює масовий рекет? Приватні виконавці масово полюватимуть на майно українців

Запровадження інституту приватних виконавців жодним чином не передбачає реформування процесу їхньої роботи, а, радше, нагадує узаконення масового рекету: українці розраховуватимуться за цю «реформу» власним майном.

Таку думку висловив голова ГО «Громадська ініціатива розумних рішень» Сергій РОЗУМНИЙ – до речі, юрист і державний виконавець з великим досвідом роботи. Він наголосив, що українцям пропонують під виглядом реформи виконавчої служби лише збільшення зарплат її працівників.

Про це повідомив

 – Міністерство юстиції України як головний автор цієї «геніальної ідеї», не змінюючи механізму виконання на законодавчому, і головне, правовому рівні, запроваджує тільки матеріальні стимули працювати ефективніше – і робить це саме тоді, коли комунальні послуги зростають у 20 разів і потенційним боржником може стати кожний громадянин. Нічого спільного з реформою процесу виконання або системи виконання ці піар-акції не мають, − повідомив Сергій Розумний.

За словами голови ГО «Громадська ініціатива розумних рішень», «реформатори» не врахували, що на тлі стрімкого підвищення комунальних тарифів рівень життя населення впав до зубожіння, а хвиля неплатежів за «комуналку» ще попереду. Тож спершу варто продумати законодавчі механізми, як захистити права бідних людей, а не запроваджувати «матеріально мотивованих» виконавців, які будуть зацікавлені виконати за додаткові гроші що завгодно.

– Закон, як і попередній, передбачає можливість звернення стягнення на єдине житло особи. Для цього достатньо, щоби борг за виконавчим документом складав суму більшу за 20 мінімальних зарплат. Тут «реформування» не торкнулося. Таку суму боргу за нинішніх тарифів ризикує накопичити велика кількість громадян за місяць-два. І, найголовніше, закон не передбачає винятків ні для багатодітних сімей, ні для самотніх або літніх людей, ні для інвалідів. На законодавчому рівні такі соціальні запобіжники відсутні взагалі, а от на обслуговування новітніх колекторів держава витрачатиме щороку півтора мільйона гривень, – пояснив Розумний.

Він повідомив також, що запевнення міністра юстиції в тому, що таких боргів не виникне, бо тарифи компенсують через механізм субсидій, – не більше, ніж підміна понять, бо якщо особі призначено субсидію, яка покриває комунальні платежі й борги не виникають, то ця частина громадян взагалі не є предметом обговорення проблеми виконання рішень.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *