У краї рулять депутати або Хто і як вирішує справи громади

психГоловні рішення стосовно життєдіяльності Чернівецької області приймаються на сесіях Чернівецької обласної ради, куди делеговані представники народу. Саме тому влада рад і називається представницькою. Водночас інтереси пересічних буковинців для обласного парламенту – як й інтереси пересічних українців для Верховної Ради – не є пріоритетом. Шкода лиш, що буковинцям розібратися в тонкощах того, хто які й на чию користь приймає рішення, дуже важко.

Скажімо, для читачів і глядачів основним меседжем 31 сесії VI скликання було звільнення з посади заступника голови облради Валентина Маніліча, якого суд визнав корупціонером. Та, попри це питання, було з десяток, а то і більше, не менш важливих. Та їх мало хто помітив, хоча, приміром, внесення змін до обласного бюджету 2015 року зачіпає всіх, але, практично, нікого не хвилює.

Розкішний особняк для… ментівської верхівки?  

На вул. Федьковича, 52 розташувався розкішний старовинний триповерховий особняк. За радянських часів там був суд Ленінського, тобто нині Шевченківського, району, далі – різні офіси, серед інших – газета «Буковинське віче». Так ось, у порядку денному сесії стояло питання про його передачу в оренду УМВС України в Чернівецькій області. На щастя, депутатам вистачило сумління зняти це питання з розгляду.

Свою позицію пояснив депутат Руслан МЕЛЬНИК:

– Цього не можна робити, бо з практики нам усім добре відомо, що приміщення, які потрапляють на 49 років в оренду, потім діляться між керівним складом. Тож треба, щоби міліція спочатку пройшла люстрацію, і тоді ми переконаємося, що будинок буде точно використаний під гуртожиток для рядових співробітників уже реорганізованої в поліцію струкури. Тим паче, що на ремонт цієї будівлі потрібно 6-7 млн. гривень. І, як уже неодноразово бувало, відповідний серйозний відділ «вибиватиме» гроші з простих підприємців на його ремонти, як вже було з ремонтом приміщення УМВС.

 Вл.інф.

Психлікарню позбавили території –

за згоди медичного закладу та депутатів обласної ради. Чи законно?

 Саме щодо законності цього рішення в мене й виникли серйозні сумніви. Історія ж  питання така. Наприкінці 2002 року підприємець В.І. Чоботар і Чернівецька обласна психіатрична лікарня уклали договір оренди, за яким підприємець отримав у користування під створення міні-пекарень колишній матрацний цех цього медзакладу за адресою вул. Мусоргського, 2. До 2008 року він добудував приміщення, через що виник об’єкт спільної власності, де 243,9 кв. м належить обласній раді, а 842,2 – підприємцю.

На попередній, 30-ій, сесії вже стояло питання викупу підприємцем комунальних часток спільної власності. Але тодішній в.о.прокурора області заявив, що існують певні порушення законодавства, тож не можна дозволяти приватизацію об’єкта, який перебуває на території психлікарні. Питання відправили на доопрацювання.

 

Як відомо, пацієнти цього мед закладу – особливі, вони перебувають у лікарні роками. Тож раніше мали для прогулянок парко-садову територію, для відпочинку – клуб і бібліотеку, а для так званої трудотерапії – відповідні цехи. Нині нещасних позбавили всього. Втім, це вже, мабуть, тема для окремої розмови.

 

На 31-ій сесії, що відбулася минулого четверга, питання викупу пройшло «на ура», хоча й досить дивним чином. Усвідомлюю, що ми самі проґавили. Бо саме в момент, коли з колегами  обговорювали попереднє рішення, – причому я запитав колег-депутатів, які сиділи поруч – і вони теж не помітили, що відбулося голосування. Зрештою, для таких облудних дій існують певні механізми: відбувається перезавантаження – одні питання викидаються, інші – переставляються тощо. Але ще один колега зауважив: коли питання про приватизацію частини території з будівлями психлікарні голосувалося, то було зафіксовано 62 голоси. А перед цим і після цього – тільки 54-55 голосів реєструвалося. Тобто депутати прийшли, щоби проголосувати це питання, а потім просто пішли? Тому я завжди й наголошую: «шкурні» питання треба ставити останніми у порядку денному. Тоді буде нормальна явка на сесіях, буде кворум.

Руслан МЕЛЬНИК, депутат обласної ради

Від редакції: Легітимність актів місцевого самоврядування, як відомо, встановлює прокуратура. Тобто, саме вона перевіряє, чи не суперечить те чи інше рішення органів місцевого самоврядування чинному законодавству. До слова, прокурори можуть «прозріти» й оскаржити рішення навіть через три роки. Та ми стільки часу не маємо, відтак просимо обласну прокуратуру дати відповідь на запитання депутата: чи законно 31-ша сесія Чернівецької облради VI скликання позбавила психлікарню території?

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *