“Творців” незаконного скотомогильника на Глибоччині поки що не знайшли

Несанкціонований скотомогильник у Луковиці знешкодили та ліквідували, вірусу африканської  чуми в незаконно захоронених тварин не виявили, так само як і “творців” скотомогильника

До працівників редакції зателефонували мешканці села Луковиця, що у Глибоцькому районі, повідомили про НП та просили про допомогу. За їхнім населеним пунктом у полі невідомі викопали яму й скинули туди, за словами луківчанина Віктора Кишпана, три КаМАЗи дохлих свиней і поросят. «На місце події одразу ж прибув сільський голова, – розповів далі Віктор Васильович. – Ми зробили фото й виставили їх у Фейсбук.  І почали розшукувати працівників екології, СЕС. На жаль, їхні телефони не відповідали – час був неробочий».  

Жителі села звинувачують в усьому фірму «Колос», яка вирощує свиней і має переробні виробництва. Зокрема, на території Луківців функціонує «Колосок-2», а в сусідньому селі Цурень, що на Герцаївщині, – «Євросвинка».  Натомість генеральний директор «Колоса» Ігор КИБИЧ стверджує, що їм невигідно влаштовувати скотомогильник біля свого підприємства. Тим паче, що вони мають договори на утилізацію тушок із кількома підприємствами інших областей – Хмельницької та Івано-Франківської. Та, як відомо, за утилізацію треба платити, а закопати можна безкоштовно.  І це навіть не припущення, просто логічне розмірковування, з огляду на те, що про екологію, як правило, наші виробничники думають в останню чергу.   

Найбільше налякав мешканців обох районів – Глибоцького та Герцаївського – спалах африканської чуми свиней (АЧС). Луківчани переживали за свою безпеку. Адже від початку року на Буковині, за словами  начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Олександра АЛЕКСАНДРЮКА,  зареєстровано 5 випадків цього смертельно небезпечного захворювання. Крім першого випадку в Котелевому Новоселицького району, загинули свині й в одному з приватних господарств села Молодія, що на Глибоччині. Вірус АЧС був підтверджений у Києві Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

До історії питання: відтак у середу, 14 лютого, відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА, де йшлося про вжиття невідкладних заходів з ліквідації захворювання й недопущення його розповсюдження. Для цього посилили контроль за переміщенням живих свиней без супровідних ветеринарних документів, а також, крім роз’яснювальної роботи серед власників свиногосподарств, ще й забезпечили проведення депопуляції диких свиней, іншими словами, прийняли рішення про їхній відстріл незалежно від сезону та затверджених лімітів на полювання.

Подальші ж події розвивалися, як у детективі. Ще не встигли висохнути, образно кажучи, чорнила на рішеннях Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, як через день після засідання комісії сталася чергова НП, із якої розпочалося наше розслідування. На сполох забили люди та сільський голова Луківців. Коли ж на їхню вимогу того ж дня розкопали невідоме захоронення, то з’ясували, що там облаштований несанкціонований скотомогильник і завезли туди мертві тушки вже не вперше.

Треба зазначити, що місцева та обласна виконавча влада зреагували миттєво. За словами  Олексія ГАЙДАЯ, начальника управління цивільного захисту населення, вже увечері тієї ж п’ятниці були відібрані проби біоматеріалів і відправлені до Києва. На щастя, африканської чуми в цих тварин не виявили. «Та Головне управління Нацполіції відкрило кримінальне провадження, – повідомив на понеділковій апаратній нараді голова Чернівецької облдержадмінстарції Олександр ФИЩУК . –  На жаль, поки що власника загиблих свиней встановити не вдалося»

Губернатор повідомив також кореспонденту «Версій», що далі цією проблемою опікуватимуться  два управління – цивільного захисту ОДА та Держпродспоживслужби в області.

– Найголовніше, що загрози для населення немає, – наголосив очільник обласної  виконавчої влади п. Фищук. – Яму, що була на луковецьких землях і звідки вивезли останки свиней, у понеділок, 19 лютого, почистили та продезинфікували. Подібне зробили й з вантажівками, якими вивозили біовідходи зі скотомогильника до місця захоронення. Уночі ж перед перезахороненням машини стояли на території фірми «Євросвинка» у Цурені та охоронялися поліцією. Їхній вміст відтак відвантажили та захоронили на віддалених землях села Остриці, визначених саме для цього районною державною надзвичайною протиепізоотичною комісією.

На місці перезахоронення перебував  п. Гайдай, начальник управління цивільного захисту населення. Він розповів, що були дотримані всі технологічні вимоги для таких робіт: нижній шар землі продезінфікували і поклали на нього шар гною з рештками загиблих тварин, а потім все це знову залили дезінфекційним розчином і накрили землею.

Ситуацію навколо резонансної події у Луковиці з виявлення незаконного скотомогильника та його ліквідації на сторінці своєї прес-служби  у Фейсбуці прокоментував голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр ФИЩУК:  

– Свою справу ми зробили: несанкціонований скотомогильник ліквідовано. Тепер чекаємо на відповідь від поліцейських, які мають установити, хто саме вчинив таке неподобство. Та мені прикро, що для окремих підприємців поняття «екологія» є порожнім звуком…

Губернатор підкреслив також, що виконавча влада впоралася з викликами, взявши ситуацію під жорсткий контроль. «Зокрема, як я вже наголошував, ми одразу ж відправили виявлені тушки на біопроби до Києва, а також у неділю, 18 лютого, взяли участь у зборах громад сіл Луковиця, Цурень, Молодія, на території яких розташовані виробництва фірми «Колос», яка вирощує свиней та переробляє їхнє м’ясо. Люди хотіли знати, що відбувається, чи убезпечені вони та їхні діти та яких заходів вживає влада. Одне слово, ми почули одне одного, – наголосив Фищук. – Спільні зусилля людей і влади дали позитивні результати».

Редакція й надалі відстежуватиме ситуацію у цих районах та повідомлятиме читачам про неї.  

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *