Що треба знати про комуналку українцям або Про нове у сфері ЖКГ

 

Верховна Рада зробила черговий крок у реформі житлово-комунальної сфери і 262-ма голосами підтримала у повторному другому читанні і в цілому нову редакцію Закону «Про житлово-комунальні послуги». Перед голосуванням парламент розглянув кілька сотень поправок до закону, який перебуває в Раді від лютого 2015 року.

Заступник голови уряду – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко наголосив, що новий закон забезпечить населення якісними комунальними послугами за справедливою ціною. Та, за його словами, це тільки перший крок і треба буде ще попрацювати над додатковими інструментами, які дозволять посилити контроль за постачальниками послуг. Принаймні, при встановленні робочих договірних відносин будуть прописані права і обов’язки як надавача послуг, так і їхнього споживача.

Зокрема, новий закон змінює порядок укладення споживачами договорів на отримання житлово-комунальних послуг, тобто – управління, водопостачання, вивозу відходів, постачання газу та електрики. Мешканці багатоквартирних будинків мають укладати окремі договори на кожну послугу. А ще, згідно з документом, з тарифу на воду і тепло для цих же мешканців багатоповерхівок виокремлять витрати на утримання абонентських служб.

Згідно з прийнятим законом, від 1 січня 2019-го споживачі платитимуть штраф у розмірі однієї сотої відсотка за кожний день прострочення оплати житлово-комунальних послуг. Тобто сто днів прострочення платежів «коштуватиме» 1% від суми заборгованості. Максимальна сума пені на рік становить 3,65%. Але пеня не застосовуватиметься, якщо споживачі встигнуть вчасно внести плату до 20 числа. Та коли споживачам затримуватиметься субсидія чи якась інша відповідна пільга з вини держави, у такому випадку пеня за прострочений платіж не повинна нараховуватися.

Штрафних санкцій уникнуть також громадяни, які зможуть документально довести наявнузаборгованість із зарплати.

Утім, тепер борги за послуги ЖКГ не завадять субсидіям. Водночас такі борги не можуть бути занадто великими.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *