Провалені реформи чи скасована країна? 7 із 10 українців не вірять в успіх реформування

 

 

Населення України не вірить в успішність реформ – такого невтішного висновку щодо трирічних змін у країні дійшли соціологи з Реанімаційного Пакету Реформ (РПР). Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва і члена ради РПР, на щорічному підсумковому форумі РПР «Громадська асамблея: SMART реформи» 1 грудня оприлюднила результати опитування громадської та експертної думки від Фонду «Демократичні ініціативи».

Особливого оптимізму озвучені цифри не додають. Населення в реформи не вірить. За словами Бекешкіної, 44% населення вважають, що в плані реформ нічого не робиться, ще 30% вважають, що зроблено лише 10% від потрібного. Таким чином, понад 70% опитаних негативно оцінюють хід реформування в Україні.

Трохи краще ситуація в групі експертів: вони вважають, що зроблено не більше за третину й оцінюють процес реформування за 5-бальною шкалою у 2,66 бали. Порівняно з минулим роком зростання мізерне – на 0,16 бала. Та й зрозуміло, що теоретичні оцінки часто мало збігаються із повсякденним життям, у якому ми всі варимося.

Соціологи з Фонду «Демократичні ініціативи» назвали і 5 реформ, які, на думку населення та експертів, провалилися.

На першому провальному місці можна назвати антикорупційну реформу й антикорупційний суд. Хоча 60% опитаних вважають, що найбільш пріоритетною є саме боротьба з корупцією. Громадяни вважають це навіть важливішим, ніж пенсійна чи медична реформи. Між тим понад 80% населення переконані, що з корупцією борються без успіху. І лише 1% опитаних вбачає якісь успіхи в цьому процесі. Людей насторожує, що влада не може визначитися: бореться вона із корупцією чи з антикорупційними організаціями. Більше того, суспільство починає сумніватися, що боротьба з корупцією колись узагалі почнеться, фіксують соціологи.

Напряму прилягають сюди думки про неуспішність судової реформи та реформи правоохоронних органів. 47% опитаних вважає, що очищення судової влади варто довірити громадськості, 29% – експертам західних країн, 23% – юристам, які колись працювали суддями. І самим суддям таку місію довірили б тільки 8% опитаних.  

До провалених відносять також реформу держслужби та виборчу реформу.

Серед успішних відносно реалізованою можна вважати лише децентралізацію, решта – лише стартували.

А деякі вже на старті отримали підніжку від влади – як це ми бачимо у справжній війні між прокуратурою і антикорупційними органами. І це не просто невизначеність законодавча: українці вбачають у цьому шалений спротив і залишків старого, і новітніх ворогів нації, для яких власний гаманець важливіший за саме існування України.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *