І презентація книг про Блаженнішого Любомира Гузара…

3 червня у річницю смерті Блаженнішого Любомира Гузара у Чернівецькому Художньому музеї відбулася відеопрезентація “Коріння Блаженнішого Любомира Гузара – духовного батька України” від його племінниці пані Марії Рипан. Також відкрилася виставка унікальних поштівок з колекції родички Блаженнішого Любомира – Калини Гузар, яка має чернівецьке коріння.

Марія Рипан – донька рідної сестри Блаженнішого Любомира – Марти. Вона є відомою майстринею жіночих прикрас з бісеру та дослідницею українського народного мистецтва. Пані Марія приїжджає в Україну спеціально на річницю з дня смерті свого дядька і великого морального авторитета всіх українців. Нагадаємо, світлої пам’яті кардинала Любомира Гузара не стало 31-го травня рік тому.

«Моя презентація починається з представлення короткої історії родини Дмитра Гузара, який більше півстоліття був парохом села Завалова, що на Тернопільщині, та правнуком якого є Блаженніший Любомир Гузар, – розповідає Марія Рипан.- Також розповім про родовід мами Блажденнішого – Ростислави Демчук. Розкажу про листування о. Любомира Гузара з матір’ю, сестрою Мартою та її чоловіком Зеноном періоду 1975-1976 і 1985-1992 років, на які припало багато доленосних подій у житті українського народу й греко-католицької церкви. Ця книжка листів “Найдорожча Мамусю” не тільки показує, як сприймав і оцінював отець Гузар ці історичні події, а й розкриває його внутрішній світ як людини й церковного діяча, являє читачеві глибоко зворушливі стосунки сина й матері. Моя презентація буде ілюстрована численними фотографіями з приватних архівів, щоб люди могли більше дізнатися про родовід владики Любомира, представники якого відзначалися активною діяльністю».

Пані Марії Рипан презентувала чотири книги про Блаженнішого Любомира:
– «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара» (автор Володимир Чистух, Свічадо, 2017),
– «Блаженніший Вуйко Любко» (видання споминів, Свічадо, 2017),
– «Найдорожча Мамусю!» Листування о. Любомира Гузара з матір’ю (1975-1992), (упор. Марія Рипан, Олег Турій. Львів: Видавництво Українського католицького університету 2018. – 264 с.)
– «Думки у спадок» (збірник цитат Блаженнішого, упор. Ольга Гнатишин. Свічадо, 2018).
Ці чотири книги побачили світ вже після смерті Блаженнішого Любомира.

На презентації були присутні історики, митці, духовенство і всі ті, хто вважає Блаженнішого Любомира Гузара моральним авторитетом українського народу.
Римо-католицька громада прислала привітання пані Марії Рипан з нагоди її перебування в Чернівцях та подарувала збирачці родинного архіву олійний портрет Любомира Гузара, роботу художника Йосипа Захандревича.

Більше фото з унікальної мистецької події за посиланням – МИСТЕЦЬКІ ПОДІЇ У ЧЕРНІВЦЯХ В ПАМ’ЯТЬ БЛАЖЕННІШОГО ЛЮБОМИРА ГУЗАРА

 

©Тетяна Спориніна,
фото автора i SergyiS

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *