До пісного обіду зовсім не пісні ціни

Звичайний борщ без м’яса вартує тепер майже наполовину (44%) дорожче, ніж торік: за каструлю буденної страви треба викласти мало не 100 грн. Рекорд подорожчання побив буряк – аж на 75%. Середня ціна на моркву – по 9.50 грн, картоплі – 8.50, капуста по 4.90, вона подорожчала найскромніше. Звісно, у березні овочеві запаси меншають, а попит не падає. Тож ціни ростуть, і найближчим часом здешевшення чекати не варто.

Найдорожче – м’ясо: незважаючи на піст, ціни на м’ясо вищі майже на 60%, ніж цієї пори торік.

Киянину зварити борщ на 20% дорожче, ніж мешканцю Варшави. Хоча зарплата українського столичного мешканця становить, порівняно із заробітком варшав’янина, все ті ж 20%. А проіндексувавши на 20-відсоткову дорожнечу, отримаємо взагалі 16% від заробітків у Польщі. І ніхто вже давно не дивується, що наші люди масово виїжджають за кордон.

Як казав незабутній Райкін, «дороге, бо корисне»: квасоля – 40 грн за кг, арахіс – понад 100, мигдаль – усі 400, добре, що ми самим мигдалем не харчуємося. Рис і гречка – по 25. Вівсянка – від 40 грн за кг. Літр олії – 37 грн. І навіть долар, що трохи впав, не обіцяє нам здешевлення. Бо продавці побоюються нового стрибка валюти і знижувати ціни не поспішають.

Виходить, триматися посту і при цьому повноцінно харчуватися – задоволення не до кожної української кишені.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *