Передноворічна математика спричиняє депресію

На свята завжди хочеться чогось такого… Коли вже дух не захоплює від невідомих країн, то бодай ялинка має створювати гарний настрій. Однак, проста арифметика безкомпромісна: коли вам ну дуже захочеться ялиночку, то святкової вечері не буде. А якщо Ви захотіли побачити Європу, приготуйтеся не їсти як мінімум місяців зо три.

Йдучи повз святково прикрашені вітрини, мимоволі думаєш: «От і собі щось таке зробити б, щоби грало вогнями, було яскравим і красивим!» Але вивчивши асортимент і ціни подарункових кіосків на Проспекті Незалежності, розумієш, що краса вимагає жертв. Матеріальних.

Перш за все, коли ви – свідомий захисник природи або ж не хочете прибирати сухі голки після свят, треба придбати штучну ялинку. Невідомо, чим відрізняється штучний імпортний виріб «сосна» від штучного виробу «ялинка», але останній коштує на 50-100 грн більше. Найменші «деревця» (1,2 м) коштують від 200 грн, найвищі (2,2 м) – 600-700 грн.

Переходимо до прикрас. Найдрібніші прості кульки без малюнка – від 5 грн, з малюнком – 8 грн. Щось «пристойніше» потягне і на 25-40 грн. Високу вартість кульок продавці пояснюють тим, що це ручна робота і «долар виріс», хоча виготовляють кульки… у Львові. До іграшок можна присусідити намисто з кульок-дзвіночків-янгеликів-зірочок (17-20 грн), дощик (3 грн за 2 м та 5 грн за 3 м), електричну гірлянду (від 20 грн).

Імпортний Санта-недомірок заспіває під ялинкою за 25 грн, його трохи вищий брат Дід Мороз стоятиме за 45 грн. Снігуроньок у продажу взагалі немає. Кажуть, їх просто зняли з виробництва ще кілька років тому. Натомість з’явилися сніговики на будь-який смак: від 10-17 грн за маленького матер’яного до 100 грн – за великого порцелянового.
Коли ялинковий комплект для вас занадто «крутий», пропонується вінок: 35-180 грн залежно від кількості цяцьок, які на ньому висять. Лапаті сніжинки з неприємним хімічним запахом – від 25 грн за штуку.

Для завершення композиції здалось би придбати бичка – символ наступного року. Найменший брелок коштує 6 грн, маленька іграшка – 15-25 грн, а бичок під назвою «Гулівер», з яким може гратися дитина, дотягнув аж до 220 грн.

За наявності 300 зайвих євро можна було спробувати прогулятися Європою. «Було», бо час подання документів до турфірм уже закінчився – посольствам треба час, аби добряче обміркувати і вирішити, кому давати візу. А раптом Ви хочете втекти з неньки-України? Чого тільки не вимагали в автора менеджери турфірм: і паспортів з печатками – про шлюб в українському і з візами – у закордонному, і довідок про вклади та зарплату не менше 2,5 тис. грн і ще бозна чого! Причому, різні фірми для виїзду в одну й ту ж країну просили різні папери.

Новий рік в Європі коштує в середньому 250-300 євро, причому оплата саме в євро, а не в гривнях за курсом. До вартості входить готель зі сніданком, у більшості фірм – екскурсії, і лише у декого – проїзд. Найчастіше пропонували добиратися власним коштом до Карлових Вар чи Санкт-Петербурга. За новорічний банкет пропонувалося платити додатково – 70-150 євро.

«Коронним номером» сервісу по-буковинськи був варіант: «У нас залишилася одна путівка на 2 людей. Та коли ви їдете одна, ми не будемо її розривати, хай краще пропаде». Тож, аби у вас не пропало, купіть «на всі гроші» продуктів та шампанського. Хоч наїстеся на свята!

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *