Пани чубляться, а в кого чуби тріщать – усі знають

lfnormТа саме завдяки протистоянню між провладним керівництвом Чернівецької мерії на чолі з Каспруком і нардепом від «Фронту змін» Бурбаком та місцевою партією «Рідне місто» на чолі з депутатом міськради Проданом, чернівчани дізнаються, як їх оббирають, надурюють і, зрештою, зневажають. Прикметно, що і та, і друга сторона називають одна одну бандою.

Дві прес-конференції – Продана-Білика та Бурбака-Федорука, які відбулися одна за одною із різницею в 6 днів, яскраво підтвердили існування Інь та Ян, день і ніч, чорне та біле. Та не дай Боже, аби хтось подумав, що я відношу одних до доброчинців, а інших – до творців зла. Жодним чином. Вони просто врівноважують одне одного і дозволяють чернівчанам, що мають мізки, проаналізувати ситуацію, розібратися із тим, що відбувається довкола.
Почнімо з прес-конференції Продана – Білика. Тут ми дізналися, що голова бюджетної комісії Ростислав Білик ні від кого і не переховувався, а студенти, які потерпіли під час виборів, стали заручниками політичних ігор.
«Ціна переслідування мене – 400 мільйонів. Саме таку суму ринок «Добробут», що належить депутату «Народного фронту» Максимові Бурбаку, не заплатив до фонду соціально-економічного розвитку міста. І саме про це я неодноразово говорив. Можливо через те, що укотре піднімаю це питання, мене знову почнуть переслідувати. Адже протягом двох тижнів опоненти активно експлуатують тему мого повернення і висвітлюють її не в кращому вигляді. Але номер мого телефону залишився таким же. Я готовий до спілкування з тими, хто хоче висловити свої невдоволення або побажання», – заявив Р. Білик.
Його підтримав Василь Продан, який сказав, що готовий зустрітися з Максимом Бурбаком перед камерами. Бо поки що нардеп, мовляв, кидається звинуваченнями лише через журналістів і в соцмережах. Більше того, Продан розкритикував нардепа за те, що той втручається у політичне життя міста і наголосив, що обрання секретарем представника саме «Рідного міста» стане необхідним балансом сил у міській раді, аби владу в місті остаточно не захопив «Народний фронт». Адже, за словами Продана, саме ця політична сила практично монополізувала владу в області: її представники призначаються на усі ключові посади. «Усі знають, що «Народний фронт» займається контрабандою лісу, «кришує» усі ключові бізнеси і гральні заклади, і крім «Рідного міста» ніхто про це не говорить. Тільки ми не боїмося виступати проти цієї банди. У Чернівцях, окрім «Рідного міста», усі бояться озвучити правду», – наголосив В.Продан.
Він також зауважив, що безоплатний поїзд для пільговиків повинен бути на усіх маршрутках міста. І на це, за його словами, у міській раді гроші є: тільки замість 3-х млн треба виділити 10.
Прес-конференція ж Бурбака – Федорука мала інший лейтмотив: відбувається цілеспрямована кампанія з дискредитації Максима Бурбака і «Народного фронту». І неозброєним оком було видно, що це нардепа дратує. Дратують і журналісти, що ставлять незручні запитання. Хоча саме для того вони й існують…
За словами нардепа, місцеві правоохоронні органи не змогли довести справу підкупу виборців депутатом Чернівецької міської ради Біликом до суду. Та справу 16 вересня поновили. А Чернівецька обласна прокуратура, за визначенням Бурбака, «зайняла цікаву позицію невтручання і сплавляння цієї справи до Києва».
Відтак нардеп заявив, що представник клану Фірташа Борисов через свого ставленика Василя Продана намагається поновити контроль над Чернівцями. «Численні фейки, які плодить банда Продана-Михайлішина, поширюються з однією метою: відвернути увагу громади від того, що вони намагаються взяти реванш у місті, повернутися до влади і продовжити грабунок міста. Знову спливло прізвище Борисова, який ховається за кордоном, а тут через свою ляльку Продана намагається повернутися до керівництва містом. Це останній представник клану Фірташа, який хотів князювати в цій області».
А тепер маленьке єврейське запитання: а хто не хотів князювати?
Натомість конструктивно виступив колишній мер, а нині народний депутат Миколи Федорук, який опікується децентралізацією, розробляє та пропонує на розгляд ВРУ відповідні закони. До слова, журналісти дізналися, що ті громади, які добровільно не об’єднаються, з часом це зроблять на інших засадах. А те, що об’єднані територіальні громади вже мають більші бюджети за своїх необ’єднаних сусідів, то це вже є доконаний факт. На жаль, Микола Трохимович не міг згадати, хто ініціював рішення про звільнення «Альянс інвест» від сплати 10%, тобто 400 млн гривень, до фонду розвитку міста. Зрештою, це ж було так давно…
…Повертаючись увечері додому, застала у дворі сусідів, які не те що жваво, а дуже сумно обговорювали проблему комунальних платежів. Дехто тримав у руках попередження від Обленерго про відключення та борги, які становили не більше 35-70 гривень. Люди обурювалися цим, як і тим, що вже понад 5 років у підвалі їхнього будинку стоїть вода і такий сморід, що вже й у кімнатах чути. Та ніхто й не чухається. «Створимо ОСББ, а будинок розвалиться… – зітхнула Марія Василівна. – То хто нам тоді допоможе?».
Подумалося, а де ж ви, депутати?
Людмила ЧЕРЕДАРИК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *