Олігархи у кризі…

Поки пересічні громадяни затягують паски, мільйонери купують банки, шахти і будують курорти.

Андрій та Сергій Клюєви отримали контроль над «Промінвестбанком»: 68% фінустанови передано стратегічним інвесторам, до числа яких належить підконтрольна Клюєвим корпорація «Slav AG».

Дмитро Фірташ підписав угоду про купівлю 86,7% акцій банку «Надра». Її сума – $600 млн. Про деталі покупки – у «Версіях фінансових», стор. 6. Фірташ відклав будівництво офісно-торговельного і розважального центрів у Києві до кращих часів. Підконтрольна бізнесменові «Group DF» заявила, що не має коштів на реалізацію великих будівельних проектів. Також Фірташ більше не продаватиме Україні газ. «Нафтогаз України» і «Газпром» підписали угоду, яка не передбачає участі у поставках газу компанії «RosUkrEnergo» (Фірташ володіє 45% акцій).

Ігор Коломойський отримав додатковий контроль над студією «1+1». Бізнесмен увійшов до спостережної ради телеканалу. Наприкінці серпня Ігор Коломойський купив 10% акцій «1+1» у американської компанії СМЕ. Натомість Коломойський на місяць призупиняє виробництво на Нікопольському заводі феросплавів. Через спад попиту в жовтні на складах заводу нагромадилося понад 10 тис. т феросплавів, виникла проблема зберігання продукції.

Костянтин Жеваго може втратити депутатський мандат. Бізнесмен став гендиректором гірничорудної компанії «Ferrexpo». Голова регламентного комітету ВР Олександр Єфремов домагається позбавлення Жеваго депутатського мандата.

Рінат Ахметов припускає масові звільнення на підприємствах групи SCM за поглиблення кризи в металургії. Нині багатьох працівників холдинга переведено на ремонтні роботи. Болгарський уряд пропонує бізнесменові купити метзавод «Kremikovtzi». Завод нещодавно збанкрутував, а його впливова профспілка погрожує масовими акціями протесту. Крім того, Ахметов веде переговори про купівлю американської вугільної корпорації «United Coal», яку оцінюють у $2,5 млрд. Структури Ахметова купують і російську шахту ім. Чиха.

Ахметов розширює банківський бізнес. «Перший універсальний міжнародний банк» (ПУМБ) збирається 2009-го збільшити регіональну мережу на 24 відділення.

Лакшмі Міттал повідомив, що «Арселор Міттал Кривий Ріг» зупинив усі прокатні стани. Через падіння попиту на метал, підприємство змушене скорочувати виробництво.

Володимир Бойко зупинив шахту «Інтерінвествугілля» на Луганщині через відсутність попиту на вугілля. Бізнесмен заморозив також усе капітальне будівництво на ММК ім. Ілліча, а інформацію про можливу націоналізацію підприємства категорично спростовує. На ММК ім. Ілліча погашено 2 з 5 доменних і 5 із 6 мартенівських печей. Робітникам виплачують лише частину зарплати.

Олег Дерипаска, бізнесмен з Росії, може втратити контроль над Запорізьким алюмінієвим комбінатом. За словами міністра палива та енергетики, через борги за електроенергію підприємство може зупинитися. Коли власник не відновить роботу заводу, його можуть націоналізувати.

Проте Дерипаска з групою британських інвесторів будує курорт у Чорногорії. На площі у 2 млн кв. м розмістяться причал для 800 яхт, готелі, магазини та ресторани. Ціна проекту – $326 млн.
Сергій Тарута та його брат Олександр готові за 85 млн. євро побудувати у Львові стадіон до Євро-2012. «Азовінтекс» (володіє 49,99% в установчому фонді) може розпочати будівництво наступного дня після підписання угоди генпідряду.
Віталій Гайдук, який має власність у вугільній галузі, очолить групу з протидії впливу світової кризи на український гірничо-металургійний комплекс.
Роман Абрамович поки мовчить. Через порушення правил безпеки Держгірпромнагляд заборонив експлуатацію обладнання на ДМЗ ім. Петровського, який підконтрольний цьому олігарху (належить «Evraz Group»). Він також судиться з «Югранефтью» і поки що не розголошує своїх бізнесових планів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *