Найсмачніші яблука, груші та горіхи – на Буковині

Це аксіома, визнана селекціонерами, науковцями та споживачами – вітчизняними й зарубіжними.

   – Щоправда, послуговуємося цим завдяки благодатності та кліматичним особливостям нашого краю, – пояснює Зіна Мирославівна КОЖОКАР, директор Придністровської дослідної станції садівництва Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України, яка 43 років тому прийшла на роботу  на посаду лаборанта і вже майже десять  років керує станцією. Кліматичні умови Буковини досить сприятливі для вирощування горіхів, зерняткових та кісточкових культур,тому вони мають особливий смак та забарвлення без обприскувань хімічними припаратами.

img_2848
На плечах цих працелюбних і творчих жінок – Зіна Кожокар і Наталії Дроник – тримається головна науково-дослідна установа Української академії аграрних наук з питань садівництва у зоні Прикарпаття та Наддністрянщини.– Загалом ми обприскуємо сади тільки 8-9 разів за сезон, – приєднується до розмови Наталія ДРОНИК, заступник директора з наукової роботи.

– Чому ж фермери-садоводи роблять це до 30 разів? – цікавлюся.

Досвідчені спеціалісти дохідливо пояснюють, і я починаю усвідомлювати, що секрет полягає, як завжди,  у… знаннях. Річ у тім, що  працівники станції обприскують сади отрутохімікатами, тобто інсектицидами, які знешкоджують шкідників, та фунгіцидами, які борються з хворобами дерев, лише за умови пікового розмноження шкідників та ураження хворобами. А ще вони враховують і фінансову сторону питання: пестициди, як відомо дуже дорогі, а державна установа на госпрозрахунку, тому кошти заощаджуються.

Фермерські ж господарства нашої області проводять набагато більше обприскувань, тому що сади в них інтенсивного типу і потребують більше обробок, – пояснюють спеціалісти .

Буковинські сорти горіха грецького мають найкращі смакові якості, це визнали такі відомі світові експортери, як італійці, турки, французи та китайці. Саме тому сорти горіха з Буковини зараз найпопулярніші. «Замовлень у нас більше, ніж можемо виконати, та все ж ми до такого буму готувалися, – каже Зіна Мирославівна. – Дуже активізувалася Східна та Центральна Україна. Тамтешні фермери хочуть дуже багато саджанців для своїх садів – на 20, 50 а то і на всі 100 гектарів. Саме тому, паралельно із селекцією, над якою працюємо від 1965 року, почали впроваджувати промислові технології вирощування горіху грецького.

img_2843
Цей горіх поки що є формою – так називають селекціонери майбутній сорт, який  проходить державне  сортовипробування та вноситься в Державний реєстр сортів рослин України. І мабуть стане гордістю селекціонерів, виходячи з його гігантських розмірів та поживних якостей.

– З новою технологією вирощування  саджанців горіха грецького працює базове розсадницьке господарство станції Державне підприємство «Дослідне господарство Придністровської дослідної станції садівництва ІС НААН» села Звенячин Заставнівського району», яке очолює Іван Гунчак, – розповідає далі Зіна Кожокар. За її словами,  якщо спеціалісти робили раніше 5-10 тисяч щеплень, тепер їм буде під силу виконання 30-ти тисяч щеплень. Загалом же це справа складна, потребує високої кваліфікації. За промисловими технологіями вирощування садивного матеріалу буковинських сортів горіха грецького велике майбутнє, стверджують фахівці.

Серед горіхів, створених буковинськими селекціонерами – Буковинська бомба, Буковинський 1 і  Буковинський 2, Легінь, Клішківський, Чернівецький 1 і Чернівецький 2 тощо. Найближчими роками з’явиться ще 5 нових сортів з дуже потужними якостями, бо їхні перспективні форми просто вражають.

Нинішнього року придністровці отримали авторське свідоцтво на сорт горіху грецького Легінь і груші Легенда Карпат та Сайва. Загалом буковинські селекціонери створили 14 сортів горіхів та 12 сортів, на які отримані авторське свідоцтво, а на 8 з них – патенти (право промислової власності).

«Буковинські сорти мають високі товарні якості, – наголошує заступник директора з науки Наталя Іллівна Дроник. – Вони толерантні до хвороб та інших несприятливих факторів довкілля. А ще суттєво різняться з-поміж кращих сортів зарубіжної селекції горіха грецького за комплексом господарсько-цінних ознак, зокрема, французької, угорської, італійської, молдовської».

img_2852
Колись на місці цих палаців-особняків буяли сади, та 60 гектарів були вилучені та передані на баланс  Великокучурівської сільради, яка розпоряджалась подальшим вилученням землі.

Буковина посідає 1 місце в Україні за кількістю та якістю садів. 

Вирощувати сади, як і ліси, справа доволі складна і потребує не одного десятка років.

Для омолодження садів  та закладки інтенсивних насаджень новими високопродуктивними сортами, потрібно корчувати старі сади, які використали свій потенціал, а це означає дуже великі затрати  і є справою значно складнішою, ніж садити нові. Та, попри те, все ж таки за останні 6 років тут розкорчували 20 га та засадили молодими насадженнями черешні, груші та яблуні.

Ще одна проблема станції – відсутність грошей. Їх «з’їв» банк «Хрещатик», а точніше ті, що за ним стояли. У підприємства пропало практично півмільйона гривень.

– Куди ми тільки не зверталися, навіть до прем’єра, адже ми – державна організація, – скаржилися працівники в один голос. – Та все дарма.

А ще трохи підвела садівників погода. Якщо загалом вони збирають і реалізують щороку 800-900 тонн продукції, то минулого року це було всього 500 т, а нинішнього взагалі зібрали 150 т яблук. «Це для нас не врожай», – кажуть вони.

Кожний сорт, створений буковинськими фахівцями, є кращим за попередній.

 

Довідково:

Структура багаторічних насаджень Придністровської дослідної станції садівництва:

146,86 га – яблуня; 55,59 га – груша; 30,5 га – грецький горіх; 12,3 га  – слива; 11,32 га –  черешня; 7,78 га – смородина; 7,35 га – суниця; 5,24 га – чорна горобина; 4,99 га – алича; горіховий маточник – 3,5 га; персик – 2,5 га; вишня – 2,05 га; територія між садами – 1,3  га; калина – 1,19 га.

Загалом – 292,48 га       

 Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії», фото автора

Слова пошуку:

1 response on Найсмачніші яблука, груші та горіхи – на Буковині

  1. Серед Горіхів-гібридів, які вирощені від запилення Узбецького Ідеалу морозостійкими місцевими формами, можуть бути досить цінні екземпляри. Так з’явилися Швидкоплідні форми: Кочерженко та Багряний (відповідно: карпатськими та Пирятинськими, докладне порівняння
    bokoplidni.blogspot.com).
    «Районированные сеянцы из прогрессивных сортоформ — одно из средств закладки
    малозатратного орехового сада.» Самарская Мария Игоревна, Ukraine.
    “Нерідко фермери скаржаться, що їм по виділяли малопридатні для
    господарювання площі, – каже горіховод Леонід Бойко з Черкащини. – Ось тут і потрібно подумати їм про горіх чи фундук, які, при правильному доборі посадкового матеріалу та належному догляді…, можуть дати їм значно більші, аніж зернові та інші сільськогосподарські культури, прибутки.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *