Литва вводить квоти на працівників з України

У зв’язку з інтенсивним зростанням масштабів імміграції з України, уряд Литви у середу, 16 травня, вирішив встановити квоти для іноземних працівників на деякі професії. В уряді вважають, що в країні може початися процес витіснення з ринку праці литовців, оскільки заробітчани є більш дешевою робочою силою.

Як заявив віце-канцлер Литви Дейвідас Матульоніс агенції BNS, зараз це питання найбільш актуальне через зростання кількості українських водіїв і будівельників, пише Delfi.

Квоти не діятимуть щодо кваліфікованого персоналу. За встановлення квот буде відповідати міністерство соціального захисту і праці, також планується залучити експертів з Центру науково-дослідного моніторингу та аналізу. Конкретні пропозиції з цього приводу будуть висунуті до жовтня.

З іншого боку, уряд Литви вирішив полегшити приїзд для громадян США, Японії, Південної Кореї, Канади, Австралії, Нової Зеландії – щодо них будуть застосовуватися вимоги, подібні до тих, що висуваються до громадян Євросоюзу.

Коментуючи це рішення, у литовській асоціації автоперевізників заявили, що такі квоти для іноземних працівників можуть створити загрозу бізнесу. Там наголосили, що в Литві майже немає вільних водіїв вантажівок, з цієї причини їх доводиться наймати за кордоном.

Минулого року робочі візи або посвідки на проживання на підставі роботи у Литві отримали майже 34,5 тис. іноземців, з них близько 20 тис. – громадяни України, повідомили у департамент міграції. Загалом за перші чотири місяці до Литви прибули понад 12 тис. іммігрантів. У порівнянні з попередніми роками цей показник збільшився удвічі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *