Куди легше грошики утікають: за рибу чи на незаслужені пільги?

Івана Дупу теж можна здивувати! Цього разу нашого автора вразило, що суми неправомірного витрачання грошей оприлюднили майже водночас не журналісти-розслідувачі, а ті, кому, зрештою, й належить це робити за службовим і державним обов’язком – Держаудитслужба і Рахункова палата України.

 

Мені, Івану Дупі, не вперше писати про те, що там або сям виявлені неправомірні витрати, розкрадання, дерибан, відкати  чи інші завуальовані схеми. Релізи двох зазначених поважних служб були оприлюднені майже водночас і різняться хіба що масштабами.  Мабуть, закономірно, бо ревізія Держаудиту стосувалася навіть не обласного – районного рівня, Рахункова ж палата оприлюднила наслідки вивчення фінансових справ у Державному агентстві рибного господарства України. Масштаби, як ви розумієте, різні. А ріднить ці випадки таке собі, можна сказати, панібратське ставлення до державної кишені. Більше того, я впевнений, що до власної кишені герої цих публікацій ставляться з більшим пієтетом: своя ж… Але звернімося до цифр.

 

Буковинські аудитори виявили зайвих соцвиплат майже на півмільйона

«Фахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області під час планової ревізії в Управлінні праці та соціального захисту населення Кіцманської РДА виявили порушення, що призвели до втрат на загальну суму понад 480 тис. грн».

З чого ж склалася така сума лише в одному управлінні одного лише з районів найменшої області України?

Майже 242 тис. гривень виплатили державної соціальної допомоги сім’ям, яким за їхнього майнового стану такі допомоги не належали. І дивує навіть не сума у чверть мільйона по «цій позиції».

Пробачте мені, може, я наївний, але Кіцманський район – не Нью-йорк, не Москва, не Київ і навіть не Чернівці. От не можу повірити в те, що працівники тамтешнього Управління праці та соцзахисту населення «не здогадувалися» про наявність у отримувачів допомог аж по 2 житлових будинки із загальною площею, яка набагато перевищує межі, що дають право на таку допомогу. Як там казав Станіславський? – «Не вірю!».

Схожа картина по субсидіях. Тут отримувачі «приховали» придбання за 12 місяців до звернення за субсидією нерухомого майна на суму, більшу за гранично визначену. Через це виплачено зайвих субсидій на загальну суму 101,2 тис. грн.

Інші родини так само «приховали» придбання транспортних засобів і житла теж на суму, більшу за гранично визначену. Така «таємничість» вартувала державі 108 тис. грн. соціальної допомоги.

Третя позиція в цьому списку може й узагалі здатися дрібничкою: тут списували грошики на гаряче харчування дітей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, у ті дні, коли зазначені дітки були відсутні в школі. Якби ці гроші йшли діткам – не шкода. Але ж ручай цей виніс з бюджету  29,3 тис. грн, які осіли у чиїхось кишенях…

Ну, і як належить, матеріали ревізії передано до Управління захисту економіки в Чернівецькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України. Поінформовано прокуратуру області та Кіцманську місцеву. Наостанок хочеться поцікавитися: чи оголосять так же урочисто наслідки цих «знахідок» не лише для отримувачів неналежного, але й для тих, хто так щиро й широко розкриває для них державну кишеню?

 

А тепер про рибу та гроші

Рахункова палата провела у Держрибагентстві перший фінансовий аудит за міжнародними стандартами

І це треба було увімкнути міжнародний стандарт, щоби аудитори Рахункової палати встановили факти зайво виплаченої державним службовцям заробітної плати за дні відряджень на майже 403 тис грн. Ще 31,2 тис.грн «накрапало» при обміні валюти.

Зате на неправомірному оформленні результатів  наукових розробок набралося аж 33 мільйони гривень!

Майже на півтора мільйона гривень не відображено фінансових активів у балансі, не потрапила туди  (до балансу) й вартість 50 тис. акцій риболовецької компанії, хоча вони є власністю зазначеного відомства. Ще на 600 тис. грн. «помилилися» із відображенням новопридбаних основних засобів. І ще не відображено у річній фінансовій звітності інформацію про операції з пов’язаними сторонами на загальну суму 1,3 млн гривень.

І от при таких майже 40-мільйонних втратах аудитори ще розшаркуються перед тими, кого перевіряли: «Разом з тим, консолідована фінансова та зведена бюджетна звітність Держрибагентства станом на 01.01.2019 в цілому достовірна щодо надходжень, витрат бюджетних коштів і правильно визначає фінансовий стан Держрибагентства».

Якими ж повинні бути втрати з державної кишені, аби їх визнали суттєвими? У те, що це просто помилки працівників – теж не віриться: на такому рівні бухгалтери після районних курсів не працюють. Поки що у звіті Рахункової сказано лише про «ризики збитків державного бюджету», хоча Генпрокуратуру все ж таки «вирішили поінформувати». Чи поінформували насправді, у звіті не сказано. А цікавого багато: на якому рівні місяцями закривали очі на такі ось «посилочки» – і кого тепер призначать крайнім? Якщо такі, зазвичай, будуть…

Ваш украй здивований Іван ДУПА

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *