Кожне третє дерево в дикій природі щезає – дослідження

  

 

 За минулі 300 років площа лісів планети зменшилася на 40%, 29 країн втратили більше 90% територій лісів. Близько 142 видів дерев уже зникли з дикої природи.

Експерти з Міжнародного союзу охорони природи встановили, що не менше 30% деревних порід усієї планети перебувають нині під загрозою зникнення. Дерева – від дубів і магнолій до тропічних видів –  у дикій природі поступово вимирають, повідомляє BBC News.

Зникнення загрожує 17,5 тис. видів дерев, що в двічі більше за кількість разом узятих птахів, ссавців, рептилій і земноводних, які знаходяться під загрозою зникнення.

Головними загрозами для дерев стали вирубка, лісозаготівлі, пожежі, підвищення рівня моря та зміни клімату.Всього на планеті налічується близько 60 тис. видів дерев. І нині вперше стало відомо, які саме з них потребують збереження і де вони знаходяться.   Дерева може врятувати збереження існуючих лісів і розширення охоронних територій.

Вчені рекомендують розведення рідкісних видів у ботанічних садах з перспективою повернення до дикої природи. В наші дні таким чином збережені близько 30% всіх дерев.До видів, які піддаються особливому ризику, належать великі тропічні дерева, які зникають через розширення плантацій для продукування пальмового масла. Багато дубів втрачено через нераціональне землекористування в Мексиці, Чилі та Аргентині.На Мадагаскарі відзначені великі втрати чорного дерева і палісандра, які вирубуються в великих масштабах. Магнолії також знаходяться під загрозою через надмірний збір рослин. У Великобританії і Північній Америці ясени масово гинуть від шкідників і хвороб.

Фото Людмили Чередарик

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *