Коли Порошенко стане Януковичем?

порох

 

«Порошенко виводив свої активи в офшори і порушував закондавство роками як народний депутат, міністр і глава держави. І те, що ми вже знаємо, – тільки верхівка айсберга. Президент обманював український народ і з правового, і з морального погляду. Завдав серйозної шкоди безпеці країни та її іміджу. Тому найкраще, що він може зробити зараз, – це визнати помилки, вибачитися і опублікувати інформацію про всі свої активи в «податковому раю». Офшорний скандал не спровокував відсторонення глави держави від влади, але 42% УКРАЇНЦІВ ХОЧУТЬ ІМПІЧМЕНТУ ПРЕЗИДЕНТА . Це – сигнал тривоги».

   Олександр ХАРА, 40 років, експерт із міжнародних відносин  

 

«У нас від радянських часів не було іншої моделі кадрової політики, крім призначення за критерієм особистої лояльності до начальника. Порошенко чинить за тим же принципом і щодо кума Юрія Луценка, і щодо Олексія Дніпрова, якого тримають в Адміністрації Президента всупереч закону по люстрацію. Генеральна прокуратура,Служба базпеки, Конституційний суд уже перебувають у руках Порошенка. Янукович нерозумно й незграбно, по-бандитськи, вибив силою своє призначення «падишахом» через Конституційний суд. А Петро Олексійович ДОМІГСЯ НЕОБМЕЖЕНОЇ ВЛАДИ, розставивши своїх людей на більшість ключових постів у державі».

   Сергій ІВАНОВ, 39 років, колишній працівник прокуратури 

 

«Петро Порошенко – ГІБРИДНИЙ ПОЛІТИК.  Здобув освіту європейського зразка, володіє мовами. Але за ним тягнеться радянський хвіст. Про це свідчать, зокрема, кадрові призначення, стиль управління».      

   Віктор ГРОМОВИЙ, 53 роки, заслужений учитель України

 

«Важко вимагати чогось надзвичайного від Порошенка. Якби на його місці був Кличко, Яценюк чи Тягнибок – лідери опозиції 2014 року, вони загалом чинили б так само. Кожний з попередніх президентів ПРИВОДИВ ДРУЗІВ ДО ВЛАДИ, використовував посаду для вирішення особистих питань. Це – відсутність політичної культури. Для нинішньої політичної еліти ключову роль грає комфорт – для себе, сім’ї, оточення».

   Юрій КОРОЛЬЧУК, 35 років, голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій

 

«Або Порошенко змінюватиме поведінку і спілкуватиметься з народом, або все буде ще  гірше. Хоча куди гірше, уявити важко. Можливо, йому дають неправильні поради. Може, нікого не слухає. Але він УСІХ НАС ТЯГНЕ НА ДНО.  На наступних виборах президента Порошенко не переможе. Однак може прийти ще гірший. Наприклад, Ляшко.

   Семен ГЛУЗМАН, 69 років, психіатр  

 

«Кадрова політика Порошенка і Януковича відрізняється в регіональному розрізі: у Віктора Федоровича всі були з донецького регіону, а в Петра Олексійовича переважають Вінниця й Харків. За Партії регіонів усі посади роздавали за гроші. Сьогодні такого немає.

Порошенко зробив багато правильних заяв. Наприклад, про реформування Кабміну. Але досі їх не виконав. Хоча це життєво важливо для України. Судову реформу віддав у руки Бориса Філатова, який два роки нею маніпулює. З одного боку, відстоюють низку повноважень президента, із якими не хочуть розлучатися. З іншого – пробують провести судову реформу. У результаті – нічого не виходить. Через таку непослідовність, недоведення до логічного завершення багатьох важливих речей люди втрачають віру в те, що президент хоче вивести країну з кризи».

   Ігор КОЛІУШКО, 50 років, керівник Центру політико-правових реформ  

 

«Порошенко – особистість із досить привабливими рисами. Має характер не дурний. Але на посаді Президента залишається комерсантом. Це головна проблема і для нього, і для нас усіх. Він добре відчуває: щось іде не так. Тому нервує. За пострадянською системою звик обіцяти, а далі дивитися, чи варто виконувати. Його життєвий досвід виявився непридатним для ефективної діяльності на посаді Президента.

В Європі не можна під час передвиборчої кампанії обіцяти продати свій бізнес, завершити АТО за кілька тижнів – а далі працювати, наче цього не було сказано.

У розвинених демократіях не можна їхати на переговори до Мінська, не маючи повноважень від парламенту. А після того не інформувати суспільство: що, як і коли. Це зверхність: я вирішу, а ви виконуйте».

   Олександр КОЧЕТКОВ, 60 років, політолог           

 

«Янукович поводився як пахан. Порівняно з ним Порошенко – це прогрес. Але працює тільки з людьми, яких добре знає. На Заході так не робиться.

Порошенко давав багато обіцянок і не виконав їх. З’ясувалося, що для нього це не має жодної цінності. Україна вперше стикнулася з особою, яка не соромиться так брехати. Це стосується й офшорів. Порошенко – олігарх, який опинився на посаді президента. Якщо поставити спекулянта губернатором – завтра все продасть. Якщо зробити пожежника директором стоматологічної клініки  – зуби висиплються в усього населення. Порошенко не на своєму місці. Йому треба змінюватися, але натомість він НАМАГАЄТЬСЯ ПРИСТОСУВАТИ ПІД СЕБЕ УКРАЇНЦІВ. Про Порошенка писатимуть і хороше, й погане. Його фігура довго спричинятиме суперечливі судження. Але він байдужий до оцінок. Декілька негативних рядків у підручниках України все ж коштують тих мільярдів, які він заробить до кінця каденції».

   Віктор НЕБОЖЕНКО, 63 роки, політолог

 

«Порошенко – перший проукраїнський президент. Про нього у книжках писатимуть, що він здійснював реформи. А  про Яника – що він був тупий, жадібний і кривавий диктатор».

   Сергій КУПРІЄНКО, 37 років, історик  

 

«В Україні ще немає верховенства права, а є ВЕРХОВЕНСТВО ПОЛІТИКИ та президентської влади. …Через відсутність верховенства закону генеральний прокурор може залежати від президента, парламенту, партій, олігархів, прокурорської корупції. Краще, коли він залежний від олігархів чи від президента? Останнього все ж таки вибрали люди».  

   Вадим КАРАСЬОВ, 59 років, політолог

 

«Із Януковичем нікого не варто порівнювати. Це образливо».

   Володимир МОРЕНЕЦЬ, 62 роки, літературознавець

 

«Давно пора розпочинати імпічмент президента. Щодня Порошенко зухвало порушує Конституцію. Дивиться на країну, як на власну розширену корпорацію «Roshen». У його політиці є елементи державної зради. Президент мав оголосити воєнний стан на Донбасі. Визнати території окупованими. Розірвати дипломатичні відносини з Москвою. В історії не було такого, щоби держава мала їх із агресором, який проти неї воює. Провалив роботу не тільки із захисту держави на лінії фронту, а й усередині країни. Повне толерування п’ятої колони Росії. Провал дипломатичної роботи. Не кажучи про корупційні зв’язки та кадрову політику. Поставив на чолі Нацбанку Гонтареву, яка практично знищила банківську систему. Розікрали сотні мільярдів гривень. Корупція у правоохоронних органах. Суди обслуговують президента. ПОРОШЕНКО ПРИ ВЛАДІ Й НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВА – НЕСУМІСНІ РЕЧІ.

Степан ХМАРА, 78 років, політв’язень радянських таборів, колишній народний депутат   

 

Журнал  «Країна», скорочено

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *