Чи скасують декретну відпустку з 1 січня 2019 року: роз’яснення мінсоцполітики

З 1 січня Міністерство соціальної політики запускає пілотний проект “Муніципальна няня”. Метою проекту є допомога сім’ям, які користуються послугами няні, та фінансова допомога жінкам, які хочуть раніше вийти на роботу.

На жаль, через неправильне трактування цього пілотного проекту у мережі почали ширитись чутки про начебто відміну декретних виплат під час користування послугами муніципальної няні. “Прямий”пояснює, що ж насправді зміниться з 1 січня для молодих мам.

Перш за все розберемось, в чому суть проекту “Муніципальна няня”. Проект закону передбачає з 1 січня 2019 р. відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня” у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років. Станом на 1 січня 2018 року цей прожитковий мінімум становить 1492 грн.

Отримати компенсацію може отримати як безробітна мати, так і працевлаштована.

Батьки самі знаходять своїй дитині няню, офіційно укладають з нею договір про працевлаштування, а в кінці року надають документи на відшкодування обіцяної компенсації від Кабміну.

Чутки про скасування декретних виплат в разі користування послугами муніципальної няні спростував також міністр соціальної політики України Андрій Рева.

За його словами, ті, хто розповсюджують чутки про невиплату коштів на декретну відпустку у разі використання послуги “муніципальна няня” перекручують.

“Буде державна допомога і муніципальна няня. Державна допомога у сім’ї залишається, а якщо захоче скористатися такою опцією, як муніципальна няня — то це додатковий бонус”, – наголосив міністр.

Рева наголосив, що це ж стосується і відпустки по догляду за дитиною.

“Хоче мати няню у відпустці? Буде няня у відпустці. Хоче вийти на роботу та мати няню — буде така можливість”, — пояснив глава Мінсоцполітики.

Зазначимо що право на відпустку по догляду за дитиною затверджене в Законі України “Про відпустки”, а також в Законі України “Про загальнообов’язкове державне страхування”. Закони мають вищу юридичну силу, аніж постанови, накази та рішення виконавчої влади – тобто Кабінету міністрів України, профільних міністерств, а також органів місцевого самоврядування.

Щоб скасувати декретну відпустку необхідно внести зміни в законодавство. Такі зміни можна внести тільки через парламент. Тобто, спочатку необхідно розробити відповідний законопроект, він має пройти відповідні профільні комітети у Верховній Раді. Тоді набрати щонайменше 226 голосів народних депутатів і отримати підпис президента України.

Тому усі інсинуації щодо скасування декретних відпусток, виплат та примусу жінок, які будуть користуватись послугами муніципальної няні, виходити на роботу є ніщо іншим, як перекручуванням сенсу проекту.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *