ЧОГО ПОТРЕБУЮТЬ ЖІНКИ?

Про це знає «Народна допомога», яка підсилює їхні можливості

Можна бути «залізною леді», вести за сообою полк (ну або хоча б свою родину) і практикувати «зупинку коней на скаку». Або навпаки, віддавати перевагу усамітненому вишиванню чи виготовленню м’яких іграшок. Чи захоплюватися сучасним мистецтвом. Чи спортом. Ким би ти не була, у тебе може виникнути потреба у спілкуванні з такими ж, як ти. Або інакшими. Щоби знайти відповіді на свої запитання, або поділитися власним досвідом з іншими. Жіноча спільнота – те, на що є гарячий запит. І на що надзвичайно вчасно відгукнулася громадська організація «Народна допомога» своїм черговим проєктом.

«Народна допомога» широко відома в Чернівцях упродовж багатьох років як організація, яка допомагає потребуючим. І йдеться не про якісь разові акції з наданням, скажімо, продуктових пакетів – ні, ця допомога системна: від одягу і харчів – до нічліжки і відновлення втрачених документів, від юридичного супроводу – до соціальної адаптації, навчання певних навичок і навіть підтримки в пошуку роботи. І коло тих, з ким «Народна допомога» працює, з кожним проєктом стає все ширшим.

Останніми роками великої популярності серед буковинців набрав «Чернівецький фортель» – соціально-мистецька ініціатива «Народної допомоги». Мало який масовий захід у докарантинних Чернівцях обходився без «Фортелю», майстрині якого пропонували охочим свій хенд-мейд. Але зовсім скоро майстрині виросли з формату «зробити своїми руками і продати на великому міському святі». Вони могли робити більше – і потрібно вже було шукати ринки збуту, налагоджувати інтернет-продажі, спілкуватися з іноземними замовниками, балансувати між бізнесом і сімейними життям, зрештою, навіть правильно відпочивати від перевантажень!

І коли настала нагода поспілкуватися з координатором спільних чернівецько-австрійських проєктів, жінки саме про це і говорили: що вони потребують допомоги саме як жінки.

З такого обговорення і виник проєкт «Розширення прав та можливостей жінок через освіту та працевлаштування» у партнерстві з неурядовою організацією «Фольксгільфе Солідарітет». Донором виступив муніципалітет міста Відень.

До проєкту долучалися як жінки з родин вимушено переселених осіб, з багатодітних родин, зі спільноти FortelUA, так і інші жінки, які не належать до вразливих категорій і ніколи раніше не перетиналися ні з «Народною допомогою», ні з «Фортелем».  Більше того, організатори проєкту навіть не обмежували проєкт тільки учасницями – сюди долучалися і чоловіки, хоча все одно жінок було 80%.

Робота

З патріархального стереотипу, що «жінкам потрібні тільки гроші», давно вже сміються навіть і самі «патріархи». Насправді жінкам потрібна робота, а гроші вже заробляться.

Тож серед  затребуваних тренінгів проєкту були ті, що присвячені як пошуку роботи, так і розвитку професійних навичок. «Народна допомога» проводила тренінги з написання резюме, поведінки на співбесіді, аналізу вакансій, роботи з онлайн-платформами. Згодом, із запровадженням карантину організатори проєкту навчали «онлайн про онлайн»: досліджували разом зі своїми клієнтками «Пошук роботи під час кризи» та «Виклики і можливості локдауну». Для 12-ти учасниць був проведений курс з предметної фотографії, а для 22-х учасниць/ків – два курси з копірайтингу. Також «Народна допомога» постійно консультувала жінок з питань тайм-менеджменту, створення текстів для соціальних медіа, роботи з графічними редакторами, роботою з поштовими сервісами тощо.

– Наприклад, раді, що започаткували курс англійської мови – саме для майстринь хендмейду, – ділиться керівниця проєкту, виконавча директорка «Народної допомоги» Анастасія Берідзе. – Адже якщо людина щось продукує і хоче це продавати «назовні» – їй потрібно вміти описати свої вироби та все, що з ними пов’язано, англійською мовою. Це був специфічний курс «англійська для майстринь», і провела його наша подруга і колежанка з Дніпра, і він був дуже ефективний. Дав можливість тим, хто взагалі не мав жодних базових знань з англійської, почати розуміти, як будувати речення, як комунікувати з потенційними клієнтами, з партнерами, і відгуки також були дуже гарні.

 

Особистісний розвиток

Та не роботою єдиною живе жінка. Хоча те, як живе і почувається вона поза роботою – це чимала частка і її робочого успіху. Тож психологічні тренінги «Самооцінка», «Зменшення рівня залежності від думки оточення», «Мінімальний психологічний пакет для сучасного життя» – це справді необхідний «мінімум» для психологічного виживання. А спілкування про прокрастинацію, баланс між роботою і особистим життям, поєднання материнства і кар’єри додає впевненості і просто психологічних сил.

– Наші дівчата, які дуже круті і дуже багато чого вміють, на психологічні тренінги приходять з тим, що їм все ще ніяково і соромно про себе заявляти, – продовжує Анастасія Берідзе. – Вийти на люди, представити свою роботу, говорити про себе – соромляться. І тому на цих тренінгах у нас завжди атмосфера драматична. Відбуваються якісь інсайди, дехто навіть плаче! Маємо одну дівчину, яка спочатку не уявляла навіть, що про себе розповісти, чим вона примітна – плакала і заявляла, що нічого в неї ніколи не вийде і жодної впевненості в собі вона ніколи не відчує. Її прогрес після нашого тренінгу неймовірний. Спочатку ми просто її описали – по пунктах усі її вміння і досягнення. Це була чистісінька правда, жодних вигадок – але вона була вражена. Та, яка казала «я ніхто», раптом усвідомила: «Невже це я?» Ми допомогли їй повірити в себе, тепер вона цілком впевнена в собі людина, для неї не складає жодних труднощів виступати перед людьми, і ми запрошуємо її як тренера на наші подальші події.

– Маємо й інший приклад. На курсі копірайтингу після другого заняття (перше було теоретичне, а наступне практичне), після розбору домашнього завдання одна наша слухачка сказала: я йду з курсу! Можливо, ми дещо жорстко розбирали це домашнє завдання – але ми зробили саме так. Вона пішла, а ми дуже переживали з цього приводу. Писали їй, зверталися, запрошували – але вона навідріз відмовлялася повернутися, казала, що так вчитися не може. Але коли перша група закінчила навчання і ділилася своїми враженнями, ми оголосили набір у другу групу. Запитали, чи не хоче ця дівчина спробувати вдруге. Вона подумала, і погодилася.   І цю спробу вже довела до кінця. Сама по собі вона дуже талановита, і в написанні текстів вона здійснила величезний особистий ривок. Ми нею пишаємося! Не тим, що вона обдарована, а тим, що змогла розпочати з другого разу, після жорсткої критики, і довела цю справу до кінця.

 

Мистецтво і відпочинок

Так, для відпочинку замало просто виспатися (хоча, буває, що цього дуже бракує)  Інтелектуальне і психологічне відновлення і збагачення відбувається під час мистецьких акцій. Це така собі арт-терапія і релаксація. Тому воркшопи  з малювання, декорування полімерною глиною, арт-фотографія, майстер-класи з декупажу та пошиття еко-шопера – це ті заняття, після яких і до буденної роботи підходиш з натхненням і творчістю.

– Через те, що так надовго жінки «застрягли» в карантині, виникла потреба і в порадах, які стосуються зовнішності та здоров’я, – продовжує керівниця проєкту. – Тож свої послуги запропонувала наша вже чернівчанка, переселенка, яка успішно тут адаптувалася, Марина Мелешко. Вона  запропонувала прямий ефір – до речі, також вперше в житті  і дуже хвилювалася, але змогла! – про те, як нормалізувати рівень гормонів в організмі, про біологічно активні добавки, про косметологічні поради – що можна зробити вдома для себе. І про фітнес був ефір, як розвантажити м’язи спини від постійного сидіння за комп’ютером… Прості речі, але дуже потрібні.

 

До проєкту з радістю долучалися багато чудових харизматичних людей, з якими «Народна допомога» познайомилася у попередніх проєктах – зокрема й реалізованих за підтримки Українського культурного фонду. Ці люди виступал онлайн-тренерами, але чернівецькі учасники проєкту не перестають мріяти про повернення «до офлайну» і про те, що у блискучих спікерів знайдеться час і натхнення відвідати з їхніми лекціями Чернівці.

– Маємо багато гарних відгуків, – констатує Анастасія Берідзе. – Не всі учасниці пройшли всі етапи – та ми так і не планували. Наприклад, якщо люди відвідують психологічні тренінги – це зовсім не означає, що вони мають брати участь у крафтингових заходах. Але були й такі, які брали участь – або принаймні намагалися – у всьому. З часом ми зрозуміли, що це все дуже ефективно, потрібно і що ми й далі можемо працювати і в такому форматі.

І попри те, що проєкт завершується у січні 2021-го, досягнуте залишається з учасницями. А це покращений освітній рівень, необхідний для конкурентоспроможності на ринку праці; посилені рівні можливості жінок у суспільстві, підвищення жіночої самооцінки та підтримання її в реалізації потенціалу.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»,

фото із сторінок у Facebook “Народна допомога” та “Чернівецький фортель”

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *