«Бульбашки» на губі та у роті

Зимовий період приносить у наше життя холодне повітря, скупе сонячне проміння, снігові «шапки» на деревах, а через це –  зміну настрою,  інколи й депресії. Гарний настрій підтримується здоровою посмішкою. Але й посмішка іноді може псуватися…

І стається подібне через герпетичні ураження губ, слизової порожнини рота та приротової ділянки, які «в народі» називають герпесом. Він викликається вірусами простого герпесу та вірусом зостер, що передається контактним та повітряно-крапельним шляхом.

герпес

Дуже часто герепс виникає на фоні простудних захворювань та ОРВІ через  знижений імунітету.

На червоній каймі або шкірі приротової ділянки з’являються невеликі бульбашки, які потім тріскаються, а на їхньому місці з’являються поверхневі ерозії, які дуже сильно болять. Такі ерозії можуть покриватися кірками.

Період розвитку захворювання закінчується на 4 – 5 день, епітелізація – на 8 – 12 день. Місцеве лікування полягає у використанні знеболювальних розчинів та противірусних мазей (оцикловір-крем, вратізолін, герпевір).

Уникайте контакту

Герпес є контактним захворюванням, тому основний елемент профілактики – уникнення контакту з хворим, підвищення імунітету у періоди інфекційних спалахів.

Герпетичний стоматит

Доволі актуальним захворюванням у період спалаху простудних інфекцій є герпетичний стоматит. Це інфекційне захворювання викликається вірусами простого герпесу і вірусом зостер. Передача інфекції проходить через контакт із хворою людиною.

Розвиток гострого герпетичного стоматиту поділяють на п’ять періодів: інкубаційний, катаральний, період розвитку хвороби, згасання та клінічне одужання.

Захворювання може протікати в легкій, середній та важкій формі – у залежності від вираження загального токсикозу та місцевих проявів у порожнині рота.

Серед загальних симптомів – висока температура тіла до 41 С, загальна слабкість, головний біль, відсутність апетиту, блідість шкіри, збільшення регіональних лімфатичних вузлів.

Період висипань характеризується появою на слизовій порожнини рота, губах елементи ураження – невеликі бульбашки, мають тенденцію швидко тріскатися, утворюючи ерозії.

При локалізації на губах ерозії можуть покриватися кірками, інколи в процес втягується шкіра приротової ділянки.

Обов’язковим симптомом недуги є гіперсалівація, тобто збільшення секреції слинних залоз, слина стає в’язкою і тягучою.

Уже в катаральному періоді хвороби проявляється виражений гінгівіт (запалення слизової оболонки ясен), який супроводжується кровоточивістю, губи стають сухими, можливі неглибокі тріщини, що вкриваються покриті кірочками.

Загальне лікування направлене на підвищення захисних властивостей організму.

Оксана САНДУЛЯК, лікар-стоматолог  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *