Кому належать українські обленерго?

Ще в далекі радянські часи центральні газети облетіло сенсаційне повідомлення, що у Нью-Йорку сталася аварія і на три доби багатомільйонне місто залишилося без світла. Ньюйоркці були настільки налякані, що дехто сприйняв це за кінець світу та наклав на себе руки. Люди кидалися вниз із хмарочосів. І таких випадків було не один і не два – явище виявилося масовим.

Подібна інформація, пригадую, подивувала буковинців, адже тоді далеко не в кожній хаті була лампочка Ілліча. Тобто такої залежності від благ цивілізації, як нині, українці ще не мали.

Сьогодні світ змінився кардинально. Жоден чернівчанин, гадаю, за умови, що йому не під сто років, переживатиме темряву дуже важко: це ж бо не тільки відсутність світла у квартирі, а й інформаційний вакуум – без телевізора, комп’ютера, телефону. А також без мікрохвильовки чи й електроплити, пральної машини-автомата. Зрештою, всього одразу не перелічити. Та, головне, і без води з крану! Вона зникне разом з електрикою.

Чи можливий такий Армагеддон в Україні? Елементарно, Ватсон. Бо належать, себто  експлуатують розподільні електричні мережі різних регіонів нашої держави компанії чужинські. Втім, найгірше полягає не в цьому, хоча й дивує, що держава продає  таку стратегічно важливу галузь. Значно небезпечніше, що наші енергопостачальні компанії зосереджуються в одних руках. А руки ці загребущі належать «старшому братові».

Так, ще на приватизаційному конкурсі 2001 року американська «AES Washington Holdings BV», яка входить до структури «AES Сorporation», придбала пакети акцій «Київобленерго» і «Рівнеобленерго» розміром 75% +1 акція. Пізніше «AES Сorporation» збільшила свої пакети акцій до 89,12% в «Київобленерго» і до 84,56% – в «Рівнеенерго». Цими ж днями з’явилося повідомлення джерела з  енергоринку про те, що американська компанія тікає з України і готова продати «Київобленерго» росіянам. Наразі, група «VS Energy» домовилася з американською «AES Сorporation» про купівлю «Київ-» та «Рівненерго».

Хто ж криється за назвою «VS Energy»? Бенефіціарами «VS Energy International» є кілька російських підприємців, у тому числі Олександр Бабаков. Саме йому належать майже 70% акцій (а, може, й більше?) «Чернівціобленерго». Ця група власників, за умови, що придбає акції Київського та Рівненського обленерго, стане господарем практично половини українських енергопостачальних компаній. Уже зараз вони володіють  близько половиною акцій «Одесаобленерго» і близько 15-20% – «Хмельницьк-» і «Миколаївобленерго», а також  95% акцій у «Кіровоград-», «Херсон-», «Житомиробленерго» і «Севастопольенерго».                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Людмила ЧЕРЕДАРИК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *