Будемо лікуватися по-українськи: імпортних ліків в аптеках може поменшати

Новий закон про імпортні ліки спричинив серйозне занепокоєння населення. Вже з першого березня до України пропускатимуть лише ті препарати, які пройшли додаткове ліцензування.

Побічні дії закону передбачити складно, проте, уявляючи спустошені аптечні полиці, люди вже почали запасатися медикаментами.

04

На думку завідувачки однієї з чернівецьких аптек, новий закон має популяризувати вітчизняних фармвиробників. За спостереженнями аптекарів, люди звикли довіряти імпортним лікам, попри те, що вони дорожчі. Щоправда, таку тенденцію певною мірою зумовили лікарі, які їх призначають. Доволі часто вони так чином ще й підзаробляють.

З поширенням інформації про законодавчі новації чернівчани почали активно скуповувати препарати іноземного виробництва, – каже пані керівниця. Першими до аптек пішли люди, які страждають на хронічні хвороби і змушені приймати ліки постійно. Вони бояться, що з початку весни просто не знайдуть необхідні пігулки.

Директор департаменту економіки ТзОВ МФФ “ВАКООлександр Мартинюк зазначив, що загроза дефіциту справді реальна. До березня залишилося менше двох тижнів, а жоден дистриб’ютор поки що не отримав додаткової ліцензії.

Зрозуміло, що ліцензування – міжнародна практика, проте сама процедура в нас організовано погано,  тож певні перебої з постачанням неминучі, – наголошує фахівець.

Більша частина препаратів від тяжких недуг, таких як туберкульоз, діабет та онкологія, імпортують і якщо вони зникнуть з аптек, люди залишаться без життєво важливих ліків.

Як пояснив завідувач відділення гематології Чернівецької дитячої обласної клінічної лікарні Михайло Гнатюк, жоден з вітчизняних медикаментів не затверджений міжнародним сертифікатом «FDA».

– Наші ліки помітно дешевші, – говорить лікар, – проте краще надавати перевагу оригінальним препаратам, адже вони справді ефективні. Деякі батьки закуповують партії ліків про запас на випадок якщо вони подорожчають чи взагалі зникнуть з аптек. Адже затримки у лікуванні не може бути. Якщо пацієнти не отримуватимуть вчасного лікування, ми будемо просто ховати дітей.

Пацієнти хвилюються і через те, що додаткові ліцензії відіб’ються на вартості медикаментів. Проте, як зауважує О. Мартинюк, виробники і без того безперервно піднімають ціни. До прикладу, за останні три місяці ліки подорожчали на 5-15%.

В Україні вже відбулося кілька акцій протесту. Проти змін у законодавстві відкрито виступають Пацієнтські організації України. Активісти називають закон лобістським і закликають громадян розповсюджувати складене ними звернення до Президента України. У ньому йдеться про необхідність зупинити закон про додаткове ліцензування.

Натомість, владники усі розмови навколо можливої кризи називають спекулятивними. У Кабміні запевняють, що нововведення впроваджуватимуть поетапно, тож дефіциту можна буде уникнути.

– Панічних настроїв не має бути, – наголошує начальник Головного управління охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації Ігор Шкробанець. –Періодично деякі найменування зникають з аптек, бо їх не реєструють своєчасно. Проте фармацевтичний ринок настільки насичений і різноманітний, що без ліків пацієнти ніколи не залишаться. Усі препарати мають десятки аналогів.

Ольга Склярчук

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *