Глобальне потепління – реальність


Уже сьогодні на Буковині відзначають підвищення середньорічної температури на 2,6 градуса

Погодні «гойдалки» на Буковині, з одного боку, викликають нарікання від людей – перепади температур даються взнаки самомочуттю, а з іншого, дають можливість передихнути від нестерпної спеки. Нормальне чи аномальне цьогорічне літо? – цікавимося у начальника Чернівецького гідрометцентру Тетяни НЕГАДАЙЛОВОЇ.

  • Незважаючи на кілька прохолодних днів наприкінці минулого тижня, у перший місяць літа у нас в цілому було на півтора-два градуси вище за кліматичну норму, – розповідає головний синоптик краю. – І на відміну від попередніх двох років, кількість опадів нарешті прийшла до норми. Адже минулого і позаминулого літа на відповідний цьому період спостерігався доволі значний «недобір» опадів. Ці речі можна відзначити як позитиви в нинішній погоді.

спека1

Надалі у нас утримається західний перенос повітряних мас, з певною періодичністю тут проходять холодні атмосферні фронти, які дають можливості на заміну спеці приходити більш комфортним за температурою дням. Наприкінці тижня переважали північно-західні і північні вітри, які принесли прохолоду. До кінця тижня утримувалася помірно тепла погода, з середньою температурою в межах 20-25 градусів тепла. Трохи прохолоднішою і з короткочасними дощами і грозами була друга половина суботи. А вже цього тижня маємо температурний фон з максимальними підвищеннями до 30-ти градусів тепла.

  • Людям видається, що така нестійка погода – дивна, що такого раніше не було. Що спека – аномальна, і вона відбивається на їхньому самопочутті. Наскільки це відповідає дійсності?
  • Насправді зараз маємо потепління. За весь період спостереження за буковинською погодою, який триває вже понад півтора століття, минулого року температура вище 30 градусів візначалася цілих 36 днів – за норми 8-9 днів! Звісно, люди це відчувають.

Хоча ми і не побили наш абсолютний рекорд тепла, але кількість днів з температурами вище 30 градусів має досить високі повтори. Як бачите, і цей рік не є винятком, хоча і є періодична зміна повітряних мас спекотних на прохолодніші, та кількість днів з температурою вище 30-ти наближається до минулорічної.

  • Скаржаться також на вологість. Кажуть, що саме в нашому регіоні вона надто висока, і тому люди важко переносять спеку. Мовляв, навіть у тепліших краях – в Одесі, Херсоні тощо – дихається легше.
  • Насправді морський клімат також вологий, він не є сухішим, ніж наш. Але у нас панували останнім часом вологі субтропічні повітряні маси (за температури понад 30 вологість 70-80% є доволі високою і, звичайно, важче переноситься). Хоча те саме можемо сказати і про деякі популярні кліматичні зони – наприклад, Гоа, у них ще вища вологість при таких температурах. У нас часто відбувається повторюваність повітряних мас, субтропічних, вологих із Середземного моря.
  • Вчені говорять про глобальне потепління. Є підстави?
  • Ми справді на підйомі глобального потепління. Поясню. За кліматичною нормою у нас середньорічна температура становить 8 градусів тепла. До минулого року рекорд побив 2007 рік, де вона становила 10,1 градуса, а минулого року – новий рекорд: 10,6 градуса. Здавалося б, це невеличка різниця, але для середньорічної температури це дуже високий показник. Ми відчуваємо кожен градус.
  • Чи в силах синоптики передбачати такі стихійні лиха, як-от минулі буревії, які пройшлися Буковиною?
  • В загальному – так. Але вони подібні стихії зазвичай локальні, проходять вузькою смугою. Тому такі речі можна відслідковувати за допомоги супутників, метеорологічних локаторів. У Чернівцях такий є, але він досить старий, 1979-го року випуску. Щоби відслідковувати такі погодні зміни за кілька годин – потрібен сучасніший локатор. До того ж, посилення вітру може відбутися навіть в період між включеннями локатора. Ці вітри дуже нетривалі. Вони можуть тривати всього 6-8 хвилин і нанести значної шкоди. Можливість їх попереджувати є, але вона потребує сучасної техніки і все одно має невисоку завчасність.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *