Завдяки ІТ-кластеру Чернівці розвиватимуться прогресивно

Звірід

15 ІТ-компаній об’єдналися в Чернівцях, щоби розвивати місто й перспективні галузі в ньому. Детальніше про об’єднання розповідає Георгій ЗВІРІД, національний президент(2008) Міжнародної Молодіжної Палати України (JCI Ukraine), віце-президент Асоціації «Кластер Буковинських Інформаційних Технологій імені Йозефа Шумпетера», який об’їздив мало не всю земну кулю, знає кілька мов і прагне змінити світ довкола себе на краще.

Сама ідея ІТ-кластера не нова. У Львові, приміром, він створений ще 2008-го року. У Чернівцях раніше намагалися створити таку організацію, але через велику конкуренцію на ринку більшість компаній не була готова до кооперації, бо сприймали одне одного як конкурентів. І лише нинішня спроба виявилася вдалою.

Мої друзі Юрій Пасічник, Андрій Гев’юк, Тарас Покорний, Антон Качанов почали працювати над цією ідеєю, поділилися зі мною. А далі вже фахівці долучалися за можливості. Торік, першого вересня, зареєструвалися.

За підтримки міської влади й особисто міського голови Олексія Каспрука ми отримали приміщення, в якому зробили ремонт, зібравши 200 тис. грн. Тепер у просторому офісі затишно й приємно працювати.

А почали з організаційної роботи. Спочатку провели різні конференції, серед яких і міжнародні: торік у вересні і нинішнього квітня до нас приїжджали досить великі румунські делегації. Працюємо командою зацікавлених людей. Саме командою проводимо хакатони–заходи, на яких фахівці з розробки програмного забезпечення інтенсивно і згуртовано працюють над розв’язанням якоїсь проблеми. З працівниками міськради обговорювали, зокрема, непрості питання відкритості усіх даних. У співпраці з департаментом охорони здоров’я міськради створили ініціативну групу з розробки медичної картки чернівчанина.

Практично щотижня відбувається якась подія. І ми намагаємося, щоби це було частіше.

ІТ- кластер – організація відкрита. Якщо якась ІТ-компанія із відкритими людьми, готовими до співпраці, то й ми будемо спрівпрацювати з тими, у кого висока наукова та творча складова. Якщо молода людина має високий творчий потенціал, старанно опановувала навчальну програму, брала участь у волонтерських або інших проектах, де виконувала певну роботу, і має початковий досвід, ми готові їй допомагати. Плануємо також створити курси для охочих і відправляти на навчання.

Основне завдання ІТ-кластера – зібрати представників як академічної науки, так і прикладної галузі разом там, де вони могли б працювати. Як правило, університет, який готує фахівців для ІТ-галузі, не розповідає їм про те, чого від них вимагає ринок. Таку інформацію мають виключно власники ІТ-компаній. ІТ-галузь є високо динамічною і дуже конкретною, отже вимагає комунікації між компаніями, державними установами й академічними вишами. В цьому й полягає одне з головних завдань кластера: має бути місце, де б усі ці представники могли зустрітися, поговорити, поділитися проблемами й знайти рішення.

Ми переймаємося збільшенням кількості ІТ-спеціалістів у регіоні за прикладом наших сусідів з Румунії, Польщі, деяких міст Західної України. Адже у Львові, скажімо,15 тисяч айтішників, а у нас – тільки тисяча. А щодо них є велика потреба на закордонних ринках, і вони можуть заробляти валюту, не виїжджаючи з країни. Тим паче, що нині Україні валюта вкрай потрібна, коли важка металургія та інші традиційні галузі у такому занедбаному стані.

А ще ми вирішуємо проблему працевлаштування. ІТ – це галузь, яка може дати роботу молодій людині в рідному місті. І не треба виїжджати за кордон. Щоправда, бувають відрядження на кілька днів, але це тільки позитив. До слова, зарплату ІТ-фахівці мають європейського рівня.

До нас звертаються громадські діячі, волонтери і навіть чиновники – є й між ними, слава Богу, небайдужі до своєї справи. Вони цікавляться, чи не могли б ми долучитися до вирішення того чи іншого питання Ми завжди йдемо назустріч, колегіально намагаємось визначити, в чому суть проблеми, які найпростіші шляхи її вирішення. Шукаємо в Україні чи за кордоном фахівців, які зустрічалися з такими проблемами, щоби вони поділилися досвідом і допомогли якнайшвидше їх подолати.

Ключовий момент у співпраці з Чернівецькою міською радою – надання адміністративних послуг і консультацій. Кожна ІТ-компанія спеціалізується у своєму напрямку, а міськрада більше орієнтована на свої, муніципальні проблеми й хотіла би бачити в нас експертів-консультантів. Зрештою місто, завдяки нам, отримає прогресивні інформаційні продукти із використанням сучасних ІТ-технологій.

ІТ – це міжнародна спеціальність. Ми використовуватимемо різні інструменти її популяризації. Зокрема, плануємо проводити зустрічі у школах, щоби учні та їхні батьки розуміли специфіку сучасних інформаційних технологій.

Розвиватимемо мережу курсів, аби учні та студенти могли покращувати якість знань. Ще одним із ключових питань є вивчення іноземних мов. Це дуже важливо для працівників у сфері ІТ. У європейських країнах люди володіють чотирма-п’ятьма іноземними мовами. А у нас для початку було би добре, аби молодь знала бодай одну-дві мови, окрім рідної. Треба чітко розуміти, що ти кажеш і що хоче пояснити тобі колега. Тож мова – дуже важливий аспект. ІТ – це міжнародна спеціальність, ми можемо водночас спілкуватися із працівниками зі Скандинавії чи Голландії, Японії чи США.

Тетяна ПІНЬКАС, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *