До вольєра Сторожинецького лісгоспу прибула зубриха Муза, сестра Мурзи

Вона успішно перенесла 19-годинний переїзд з Миколаїва і зараз знайомиться зі лісовими просторами і стадом зубрів на території вольєра.

Муза народилася і 3 роки зростала у Миколаївському зоопарку. У рік її народження її 2-річного брата Мурзу забрали із зоопарка до вольєра Сторожинецького лісгоспу, який має 83 гектари і розташований на території Банилівського лісництва. Обидва переміщення зубрів були узгоджені на офіційному міжнародному рівні: «добро» на переселення тварин з Миколаївського зоопарку у Сторожинецький лісгосп дав особисто координатор Європейської програми збереження видів (ЕЕР) Даглас Річардсон.
За цей час Мурза змужнів і перетворився на красеня зубра. Може й татом став: торік у вольєрі, який має статус розплідника зубра європейського, народилося двоє зубренят. Хоча конкурентів Мурзі не бракує, є тут зубри і з вінницьких та львівських лісів.

«Ми навмисно підбирали тварин репродуктивного віку з різних куточків країни, щоби забезпечити здорове потомство, – розповідає головний мисливствознавець ДП «Сторожинецьке ЛГ» Сергій Чистов. – Адже наша мета – відновлення популяції цих червонокнижних тварин у дикій природі. Вольєр нашого лісгоспу є генетичним резерватом зубра європейського».

Щоправда, до реєстру зубрів сторожинецького вольєра миколаївську Музу доведеться записати під номером два, бо вже є Муза вінницька, яку нашому лісгоспу передав з диких лісів Вінничини Хмільницький лісгосп. Найближчим часом очкуємо звідти ще трьох самок Bison bonasus. Чернівецька обласна рада виділила на їх придбання кошти в рамках обласної програми «Екологія». Але головне фінансування і всі організаційні заходи зі збереження буковинської популяції зубрів забезпечує Сторожинецький лісгосп.

За словами Сергія Чистова, дике стадо зубрів налічує на Буковині 25 дорослих тварин і трьох зубренят минулорічного приплоду. Живуть вони на території Сторожинецького району, інколи навідуючись до сусіднього Вижницького.

Наступного року сторожинецькі лісівники планують випустити в дику природу перших зубрів, народжених у вольєрі Сторожинецького лісгоспу.

Прес-служба ДП «Сторожинецьке ЛГ»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *