Водні туристи й рафтери – плем’я особливе: «Кубок Черемошу» – офіційний Чемпіонат України з водного туризму

 

Бистра вода гірської річки виблискує сонцем і водяними бризками. Яскраві костюми та шоломи спортсменів, верткі човни й плоти, що так і хочуть стати дибки й скинути команду, вправні рухи веслами, які буквально відгортають плавзасіб від гострих каменів…

Усе це – Чорний Черемош поблизу с.Бистрець  на Івано-Франківщині. Чотири останні дня квітня команди Київської,  Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької, Тернопільської, Дніпропетровської, Львівської, Вінницької, Житомирської областей та  м. Києва змагалися тут у рамках Чемпіонату України з водного туризму.

Чернівецьку область представляли такі ще юні, але вже досить амбітні гуртківці обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді: Віктор Сизоненко, Дмитро Лютак, Олександр Яцко, з ними досвідчений та перспективний тренер Ян Лотоцький. На чотиримісному катамарані вони вибороли ІІІ місце.

Нинішнього року до програми Чемпіонату України увійшли змагання на рафтах. Тут, окрім названої чернівецької команди, додалися представники Новоселицького центру спортивного туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді – Микола та Іван Княгницькі й Олексій Гульпе, які у загальному заліку у класі рафтів також вибороли «бронзу».

Зі спортивного календаря з розпадом СРСР зникло багато змагань, серед яких  «Кубок Черемошу», коли на травневі свята на гірській норовистій річці змагалися команди не лише з України, а й з Білорусі, Молдови, Литви, Латвії, Росії. Та вже наприкінці 90-х, завдяки активності великого прихильника водного туризму чернівчанина Володимира Захарчука, на Чорному Черемоші знову почали збиратися на змагання туристи-водники. Від 2000 року «Кубок Черемошу» став офіційним Чемпіонатом України з водного туризму. За ці роки в Чернівецькій області виросло вже кілька поколінь туристів, які пройшли школу цих змагань і продовжують справу, розпочату Володимиром Захарчуком.

Суворий водний вишкіл й загартовані характери знадобилися під час нашої спільної біди, коли 2008 та 2010 років Буковину спіткала повінь. Фахівці-рятувальники зазначають, що вихованці Володимира Захарчука багатьом потерпілим зберегли життя.

А у гуртках водного туризму при Чернівецькому обласному центрі туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді і далі постійно займаються до 50 учнів. Тож, безперечно, і в наступних змаганнях від Буковини буде кому брати участь і перемагати.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *