Тризуб, калина й блакитний, жовтий та зелений кольори є визначальними на ювілейній відзнаці «До 100-річчя Буковинського віча»

Тризуб, калина й блакитний, жовтий та зелений кольори

Ці символи України та Буковини є визначальними на ювілейній відзнаці «До 100-річчя Буковинського віча». Отож, невеличка історія її створення.

 

Орест Криворучко, заслужений художник України, лауреат численних мистецьких премій – корінний буковинець. Його дід разом із двома братами виїхав свого часу до Канади на заробітки, де корчував ліс. Він та один з його братів повернулися додому, де на зароблені гроші придбали поле, а старший залишився за океаном.

Отже зрозуміло, чому керівник апарату облдержадміністрації Олег Стецевич, виконуючи доручення губернатора краю, запропонував саме п. Оресту розробити ювілейну відзнаку від обласної державної адміністрації. Тим паче, що майстер був автором інших місцевих нагород. Натомість п. Стецевич опікувався відзнакою від моменту ідеї про її створення до остаточного штриха в її втіленні: спілкувався з художником, контактував з її виробником, шукав окремі матеріали для її виготовлення тощо.

Наразі Орест Криворучко розповів, як працював над медаллю-відзнакою:

– Коли почав розробляти, найперше поставив собі запитання: що є головним, які саме символи України? Визначив два – червона калина й тризуб. Загалом, як на мене, то калина – це алегорія гіркої долі українця…  На реверсі ж зобразив одну з площ, де збиралися люди, які прийняли одностайне рішення «Бажаємо до України». Кольори відзнаки, зрозуміло, є голубим, жовтим та зеленим. Останній, як відомо, – це колір прапора нашої області.  

За словами автора, ювілейну відзнаку виготовили в Івано-Франківську на заводі «Протон». Вона з латуні. До слова, Орест Криворучко одним із перших серед відомих краян отримав цю нагороду з рук голови облдержадміністрації під час урочистостей з нагоди Дня Конституції України. Презентація ж ювілейної монети відбудеться цими днями в рамках заходів з відзначення 100-річчя Буковинського Віча.

Вл. інф.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *