«Треба думати про екологію, щоб зберегти Землю!», – Едуард Кузнєцов

Е.І. Кузнєцов. Чернівці, 19 травня 2023

19 травня 2023-го у Чернівецькому ліцеї №14 відбулася зустріч з Едуардом Івановичем Кузнєцовим – ветераном ракетно-космічної галузі, який стояв біля витоків створення ДКАУ, беззмінним заступником чотирьох Генеральних директорів НКАУ, радником п’ятьох голів ДКАУ, головою Громадської ради при ДКАУ, першим віце-президентом Аерокосмічного товариства України.  Е.І.Кузнєцов є безпосереднім автором і організатором цілої низки ініціатив у космічній політиці нашої країни. Також Едуард Іванович має високе звання «Почесний громадян міста Чернівці» за особливі заслуги перед територіальною громадою, вагомий особистий внесок у розвиток економіки, освіти, науки і культури міста Чернівців. На зустрічі були присутні учні Чернівецького багатопрофільного ліцею №11, Чернівецького ліцею №14 , Чернівецького ліцею №22 ім. Антона Кохановського, гуртківці Чернівецького центру юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка, Чернівецького ОЦНТТУМ, переможці Всеукраїнських конкурсів «Мирний космос», «Зоряний шлях», «Космічні фантазії» та освітяни Чернівців.

Е.І. Кузнєцов, В.В. Яценко, С.С. Кізіма
Богдана Гусан, Семен Гінгінгер, Олександр Зюлковський, Денис Татарин, Вікторія Зелізко

Цікаво було послухати про 30-річну дільність Національного космічного агентства України, його колективу і працівників галузі з вуст людини, який працював в агентстві від 1992 року  і  був керівником підготовки першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка  «Місія STS-87». Вся діяльність космічного агентства підтвердила вірність обраного ще в Першу космічну программу вектору на міжнародну співпрацю та кооперацію. Станом на сьогодні укладено угоди про співпрацю з 28 країнами світу, реалізовано десятки проєктів, сотні контрактів. Питома вага наданих Україною пускових послуг на світовому ринку складала від 6% до 9%. Ось посилання на науково-популярне видання: Е.І.Кузнєцов, ТРИДЦЯТЬ РОКІВ НА ОРБІТІ, До 30-річчя утворення Державного космічного агентства України.

А це – подарунок Чернівецькому ліцею №14 від Е.К.Кузнєцова – ювілейна монета України: «Морський старт».
О.І. Косило, Е.І. Кузнєцов, В.В. Яценко
Всіх зацікавила і сувенірна банкнота «Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України»
До зустрічі приєдналася Н.Д. Шевченко

Темп марсіанської гонки щодня зростає. Перспектива стати колонізатором Червоної планети безумовно може здаватися надзвичайно привабливою й амбітною. І нам пригадалися слова американського астронома Карла Сагана: «Якщо на Марсі є життя, гадаю, нам потрібно лишити його в спокої. Навіть якщо марсіани – це лише мікроби. Тому що захист цього життя повинен взяти гору над будь-якими іншими можливостями використати Марс». Зараз повернення на Місяць випередило плани щодо колонізації іншої планети. І  пріоритетом людства повинно бути вирішення проблем на Землі. Екологія Землі…

Учасники зустрічі отримали автограф Е.І. Кузнєцова  на світлинах для себе і для  майбутніх учасників учнівських конференцій і конкурсів.

Також пригадали пам’ятні світлини з унікального ювілейного календаря «Зірка Леоніда Каденюка над Буковиною». Календар присвячений 25-й річниці польоту першого астронавта незалежної України, Героя України Леоніда Костянтиновича Каденюка.

І на останок: Едуард Іванович привіз із собою прапор, який побував у космосі на STS-87 разом із Л.К.Каденюком! 🇺🇦 Нам випала велика честь сфотографуватися з цим прапором.

С.С. Кізіма, Е.І. Кузнєцов, Т.Т. Спориніна і юні дослідники космосу
Історія одного прапору. Фрагмент  репортажу Суспільне Новини. 24 серпня 2018.

«Бажаю всім, особливо молоді, бути оптимістами та зарядитися ентузіазмом перших працівників космічного агентства та пронести його все наступне десятиліття, довести, що тільки науковці та інженери побудують успішну Україну, та досягти на цьому шляху неперевершених результатів», – Е.І.Кузнєцов.

Дякуємо Едуарду Івановичу за зустріч, спілкування, подарунки і нові цікаві факти та знання про історію української космонавтики.  І ми теж вдячні всім працівникам і ветеранам космічного агентства та ракетно-космічної галузі України за те, що було зроблено за 31 рік, та за те, що вони зробили незалежну Україну світовою космічною державою.

Більше фото із заходу зустрічі за посиланням – «НІЩО НЕ МОЖЕ ЗУПИНИТИ НАШОГО ПОСТУПУ У КОСМОС!», – ЕДУАРД КУЗНЄЦОВ

©Тетяна Спориніна, член правління Регіонального УМАКО «Сузір’я»,
фото автора і Ольги Косило.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *