Створюється музей ЧНУ

У Чернівецькому національному університеті планують створити сучасний музей історії університету. Про це йдеться у річному звіті ректора ЧНУ Романа Петришина, оприлюдненому на офіційному сайті ВНЗ. Він зазначив, що робоча група працює над збиранням експонатів для майбутньої експозиції (архівних документів, світлин, різних матеріалів).
«Наразі у виділених під музей приміщеннях (5 кімнат) завершені ремонтні роботи. На порядку денному, поряд із пошуком матеріалів для майбутньої експозиції, гостро постало питання пошуку коштів на придбання необхідних шаф і вітрин.
Наразі відбувається пошук мецената. А створити сучасний музей – це недешеве задоволення. Без сумніву, не личить цісарському університетові з майже 150-річною історією не мати власного музею», – повідомив Петришин у своєму звіті.
Як зазначив керівник вузу, вже розроблена концепція музею історії університету, підготовлено кілька проєктів майбутньої експозиції, триває збирання документів і матеріалів.
Утім, пригадується, що у 80-х роках минулого століття тоді ще Чернівецький державний університет мав свій власний музей. А завідував тоді ним історик Віктор Фреліх, якого у 1995 році було отруєно через пошуки причин невідомої хвороби дітей у Чернівцях 1998 року, яку в народі назвали алопецією. Нині ім’я Віктора Фреліха увіковічене в США  у центрі Вашингтона у приміщенні музею журналістики на стіні пам’яті. До неї потрапили журналісти з усього світу – усього 1685 імен. Серед них і 6 журналістів, які загинули в Україні. Це – Борис Дерев’янко, Віктор Фрелікс (помилку прізвища досі не виправили) , Георгій Ґонґадзе, Ігор Грушецький, Володимир Іванов, Ігор Олександров. Тут також ім’я українського телеоператора Тараса Процюка, який загинув в Іраку, працюючи для агентства Ройтер.

Вл. інф.    

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *