«Програма 15» – це взаєморозуміння батьків та дітей

Для сучасної епохи дуже важливо – вміти шукати порозуміння. Говорити про свої потреби і відчувати себе комфортно у середовищі. Зокрема, знаходити спільну мову зі своїми дітьми й батьками. Навчатися слухати – і ще важливіше – чути.

Однак, часом нам так важко комунікувати з батьками чи дітьми! Здається, що вони не розуміють нас чи не хочуть зрозуміти. Насправді, рішення є. Треба навчитися не боятися говорити і знати, що для тебе важливо.

Власне, для цього й існує «Програма 15» – проект благодійного українського фонду «Благополуччя дітей». Другий цикл її, що тривав протягом 4-х місяців на базі  чернівецької школи №27, щойно завершився. Проходив він із  застосуванням ефективної сучасної технології групової роботи з підлітками та їхніми батьками у вигляді тренінгів. Їх кінцевою метою було створення передумов підвищення якості життя та запобігання розповсюдження соціально-небезпечних явищ і захворювань (ВІЛ-інфекції, ІПСШ, алкоголізм, наркоманія) у суспільстві. Просвітницька програма здійснювалася водночас у 4 групах: дівчата, хлопці, батьки і матері. Протягом 4 місяців регулярних занять учасники програми вчилися знаходити шляхи ефективного спілкування, дізнавалися, які цінності є для них актуальними, вчилися розуміти, що таке любов та відповідальність, як долати стереотипи, чому не слід вживати алкоголь і пробувати наркотичні речовини, що таке ВІЛ, чому важливі особиста гідність, відповідальність, щастя. Ці та інші важливі теми розглядалися учасниками на щотижневих заняттях.

Коли у стосунках батьків з дітьми виникають труднощі, дуже важливо знати, що розрада, допомога і порада – зовсім поруч! Просто треба вміти покликати на допомогу, чи розпізнати її поклик до себе!

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *