Обережно, прострочені йогурти і морозиво!

На прилавки магазинів хлинули торішні морозиво, топінги і йогурти.  Виробники та постачальники, користуючись неуважністю продавців, збувають через них прострочений товар.
Особливо небезпечним експерти вважають морозиво, яке продають на вулицях – ім’я виробника в більшості випадків дізнатися не вийде, оскільки упаковки, в яких привозять десерт просто викидають. Та й ложечки, якими накладають кульки  далекі від чистоти – проточна вода на вулицях, як правило, відсутня.
Нерідко морозиво повторно заморожують, адже ятки, як правило, стоять під відкритим небом, а, у випадку відключення електроенергії, холодильник перестає працювати і десерти тануть. Запаковане морозиво в супермаркетах умовно може безпечніше. Хоча магазини часто вже не дотримуються вимог до умови зберігання цього продукту – температура в морозильній камері повинна бути не вище мінус 24 градусів, тоді як в холодильниках супермаркету – всього мінус 18. Навіть правильно морозиво зберігається не довше 10 місяців. Іноді супермаркети грішать продажем неякісного морозива навіть власного виробництва – зараз практично в кожному великому мережевому магазині є своя марка. “Громадські активісти м. Києва перевірили таке морозиво і в одному знайшли навіть тартразин, який може впливати на активність і увагу дітей. «На упаковці не було ні попередження про це, ні навіть назви виробника», – зазначила заступник голови організації «Громадський контроль захисту прав споживачів» Ольга Котехова.

Щоб навести порядок в цьому сегменті, профільна громадськість придумала нові стандарти якості, які повинні позбавити споживача від сумнівного продукту. За словами президента Асоціації «Морозиво і заморожені продукти» Ігоря Бартковського, від 1 січня 2018 року наберуть чинності нові ДСТУ. До цього часу, ринок так званого м’якого “вуличного” морозива не підпадав під жоден нормативно-правовий акт.

Не кращими виявилися і результати перевірки йогуртів. І хоча в них також не було синтетичних барвників, у всіх восьми досліджуваних зразках виявили бензойну кислоту Е210, яка вважається консервантом. Однак в допустимих нормах цей компонент все ж дозволяється використовувати в продуктах. А ось в двох йогуртах виявили ще і сорбінову кислоту Е200 – синтетичний консервант. І якщо бензойна кислота природного походження міститься практично у всіх продуктах (в тому числі фруктах, картоплі та ін.), то сорбінова кислота – це вже заборонений консервант.

Підготовано за матеріалами інтернет- видання «Сегодня»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *