Будинок, вартий книги рекордів Гіннеса у Чернівцях

На вул. М.Заньковецької, 9 мешкають чернівчани, які є рекордсменами: за останні 18 років вони зверталися до влади… 56 разів!  Невже вони не варті відзначення?                                

Що не кажіть, а чиновник – істота дивна. А, може, дика? Мабуть, останнє. Бо те, про що я хочу розповісти читачам газети, здоровим глуздом осягнути дуже важко, точніше – просто неможливо. Не вірите? Спробуйте самі.

У межах комплексної охоронної зони центрального історичного ареалу Чернівців, а також буферної зони пам’ятки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО  (як зазначають профі відділу охорони культурної спадщини)  стоїть такий собі будинок № 9 на вул. М.Заньковецької. Як на мене, на ньому давно має висіти пам’ятна дошка з написом про те, що він є родзинкою Книги рекордів України. Бо, починаючи від 2002 року й до сьогодні його мешканці зверталися до посадових осіб міської та районної рад, відповідних департаментів та відділів, ДКП «Регіон-Центру» – стосовно затоплення підвалу даного будинку ґрунтовими водами – 56 разів! Можете тільки собі уявити?!

Протягом неповних 18-ти років створювались численні комісії – понад 35-ть, зайняті в них були десятки посадовців, надавалися письмові відповіді – і на всю цю бурхливу діяльність, як самі розумієте, капали кошти з бюджету, поки в підвалі грунтові води зовсім навіть не капали, а просто лилися! Наші з вами кошти, на які давно, мабуть, можна було дати раду нашому підвалу, якби за бездіяльність з чиновників стягувалася зарплата…

Ми зверталися і до всіх мерів і тих, хто їх час від часу зміщав і заступав, за повним списком, від Федорука до Каспрука. За нашими листами можна простежити хроніку злетів і падіння директорів департаменту житлово-комунального господарства, теж за повним списком: починаючи від Бабчука й завершуючи нинішніми.

На звернення мешканців написано безліч відписок, з яких можна роман скласти. І безліч депутатів різного рівня займалися нашою проблемою. Але відповідь від усіх була постійно одна і та ж – відмовити. Мабуть, кожному новому незручно буває спростувати написане попередником, існує ж корпоративна солідарність?

А тепер про наш будинок, який постійно підтоплюється ґрунтовими водами.  Як наслідок, сирість зруйнувала його фундамент, стіни, проїдені грибком, руйнуються. Це яскраво видно на першому поверсі, на другому ж з’явилися тріщини. На сьогодні в будинку № 9 підлога між першим поверхом та підвалом приміщення №3 повністю прогнила та провалилася. Цегла в приміщенні № 3 вивалюється разом зі штукатуркою. Дверні коробки повністю прогнили. Фасад, проїдений грибком, обвалився, розбивши піддашок приміщення № 3. Цегла у підвалі осипається, ніби це пісок. З підвалу піднімається жахливий сморід. А пліснявими стінами, до яких гидко доторкнутися, повзають мокриці. Повна антисанітарія.

Водночас із описаним жахом відділ охорони культурної спадщини надає наступну інформацію про значення нашого будинку. Наведу тільки кінцівку їхньої оцінки:

«Згідно з історико-архітектурним опорним планом м. Чернівців (оцінка забудови) будинок на вулиці М.Заньковецької, № 9, є фоновою забудовою (рядові історичні будівлі) – традиційна масова забудова історичної частини населеного місця, що фіксує історичне розпланування і є, за своїм масштабом, і архітектурою органічною складовою історичного середовища. Вона не має самостійної художньої цінності, але разом з пам’ятками і значними цінними  історичними будівлями складає цілісні містобудівні утворення».

Беручи до уваги все те, про що я розповіла, варто передбачати, що руйнація фундаменту будинку № 9 на вул. Заньковецької призведе до руйнації будинку в цілому, тобто до зникнення об’єкту в  історичному  ареалі Чернівців, про захист якого постійно ратує відділ захисту культурної спадщини. Але позитивний момент у цьому таки присутній: будинок завалиться і пам’ятну дошку про Книгу рекордів чіпляти ніде буде.

І ще така сумнівно-цікава деталь. Мешканці будинку виготовили проектну документацію на облаштування в підвалі продухів, які є обов’язковими згідно сучасних будівельних норм і правил. Та начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міськради О. Пушкова заборонила їхнє прокладання, мотивуючи, що це нібито зіпсує вигляд задньої та бокової сторони підвалу. Виникає логічне запитання, а чи не є метою чиновників завалити цей будинок, щоби потім викупити «золоту земельку» в центрі міста?   

Та все ж таки, враховуючи, що руйнується будинок через підтоплення упродовж кількох десятків років – за повної бездіяльності посадових осіб органів влади та незважаючи на численні звернення його мешканців – прошу від імені всіх терміново здійснити капітальний ремонт фундаменту будинку з улаштуванням його гідроізоляції, його фасаду і привести в належний стан дренажну систему відводу ґрунтових вод від нашого будинку.

Невже я прошу здійснити щось фантастичне?

Тамара БОРОВИК, чернівчанка, якій не пощастило з адресою

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *