Британські парламентарії запропонували ввести податок на одноразовий посуд для кави

Законодавці Великої Британії пропонують ввести так званий податок на лате – збір у розмірі 25 пенсів на каву на винос, щоб знизити кількість сміття у великих містах. Згодом – років через п’ять – передбачається повністю заборонити одноразові стакани, якщо вони не відповідатимуть жорстким вимогам до переробки та утилізації.

Як зазначається в доповіді парламентського комітету з екологічного аудиту, щорічно британці викидають 2,5 млрд одноразових стаканів з-під кави (близько 30 тис. тонн). З цього обсягу переробляється менше ніж 0,25%, оскільки стакани виготовлені зі щільного картону з поліетиленом, який складно відокремити, тому їх не приймають для повторного використання целюлозно-паперові комбінати.

Надходження від нового податку можна буде спрямувати на створення спеціалізованих підприємств для переробки стаканів і схожого сміття.

Окрім того, комітет пропонує змусити мережі кав’ярень платити більше за утилізацію одноразових стаканів і підвищити якість написів, які інформують споживачів про вплив на довкілля.

Як зазначає The Guardian, наразі деякі кав’ярні пропонують невелику знижку, якщо клієнт приходить зі своїм стаканом або чашкою, але такий продаж становить лише 1-2% від загального обсягу.

Starbucks у п’ятницю оголосила, що у 20 точках компанії в Лондоні протягом трьох місяців діятиме пробний збір у розмірі 5 пенсів за каву з собою в одноразових стаканах. Керівництво мережі сподівається підвищити свідомість споживачів і переконати їх купувати посуд, який можна використовувати багато разів. Отримані кошти буде передано благодійним організаціям.

У грудні комітет з екологічного аудиту рекомендував уряду Великої Британії створити систему депозитних внесків за пластикові пляшки, щоб знизити кількість відходів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *